10 невероятни факта за орангутаните

Сходни статии

В тази статия от Фауна Бг, четете за:

Знаете ли, че орангутан означава „човек от гората“? Орангутаните са една от петте големи маймуни, заедно с горилите, шимпанзетата, бонобо и хората. Освен хората, орангутаните са единствената голяма маймуна, която естествено се среща в Азия. Техният обхват някога се е простирал в по-голямата част от Южна Азия, а техните фосилни останки са открити чак на север до Южен Китай. Ето още няколко факти за орангутаните, които  е много вероятно да не знаете.

Факти за орангутаните

Орангутан“ означава „човек от гората“ на малайски и бахаса индонезийски.
Има три вида орангутани: борнейски, суматрански и тапанули. Всички са критично застрашени.

§§§

Най-застрашеният вид орангутан, Tapanuli, беше признат едва през 2017 г. Останали са по-малко от 800 от тях.

§§§

Орангутаните са по-скоро примати отколкото маймуни, те принадлежат към семейство, което също се състои от шимпанзета, бонобо, горили и нас, хората.

§§§

Орангутаните са най-големите обитаващи дърветата животни в света.

§§§

Връзката между майка орангутан и нейното бебе е много силна. Те са неразделни през първите 5-7 години от живота на детето, тъй като майката им показва всичко, от което се нуждаят, за да оцелеят в джунглата – от това къде и кога да намерят храна, до това как да избягват хищници и как да изградят спални гнезда в върховете на дърветата.

§§§

Има над 400 хранителни продукта, които орангутаните обичат да ядат. Тяхната диета включва кора, листа, цветя, лозя, някои насекоми за протеини и над 300 вида плодове!

§§§

Те са най-самотните примати. Мъжките и женските възрастни орангутани обикновено се събират само за да бродят и да се чифтосват, докато женската е в еструс.

§§§

Възрастните мъжки могат да бъдат разграничени от женските по впечатляващите си „подложки на бузите“, въпреки че някои мъжки ги развиват по-късно в живота.

§§§

Женските са склонни да предпочитат мъжки с възглавнички на бузите, но е известно, че мъжките без флангове (без подложки на бузите) също се размножават.

§§§

Тъй като горите се изсичат за плантации за палмово масло, добив и дърводобив, орангутаните губят своето местообитание. Това обезлесяване изостря климатичната криза, което прави света по-малко обитаем за всички видове, включително хората. С намаляване на популацията от около 100 000 между 1999 и 2015 г. орангутаните губят битката за оцеляване.

Виж още:

10 факта за млекодайните крави

10 факта за кафявите мечки

Сходни статии

Всичко за животните, които снасят яйца

С навлизането в пролетта и наближаването на Великден има един въпрос, който изглежда възниква отново и отново. Това е един от по-объркващите аспекти на...

40 удивителни факти за жирафа

Жирафът е най-високото животно в света, достигайки височина от 5,5 м, като невероятно дългата му шия представлява голяма част от височината му. Дългата шия...

Жираф – описание, поведение, начин на живот

Извисяващ се над животинското царство с огромната си височина, жирафът е най-високият сухоземен бозайник на Земята. Достигайки височина до 5,7 м, тези масивни животни...

Мечка

Произволни

Произволни