Миеща мечка (енот)

Сходни статии

Обикновената миеща мечка (Procyon lotor) или също познат с научното си име Енот е бозайник със среден размер, отличаващ се с черната си лицева маска и пръстеновидна опашка. Той е член на Procyonidae , предимно тропическо семейство от всеядни животни, произхождащи от Америка и единственото от това семейство, открито в Канада. Миеща мечка може да се срещне на много места по света. Като мощен вид, този бозайник е много адаптивен и може да оцелее както в градски райони, така и в диви местообитания. Хората често смятат миещите мечки за вредители поради техните умения и постоянство да нахлуват в кофи за боклук, градини и посеви за храна.

Защо се нарича Миеща мечка

Английската дума за миеща мечка идва от алгонкианския език на конфедерацията Powhatan от местни племена, които са живели в района на Вирджиния по време на британската колонизация. Алгонкинските думи aroughcun и aroughcoune означават „този, който търка, търка и драска с ръцете си“.

Когато миещите мечки били внесени от чужбина в Европа и Азия, няколко култури възприели термини за животното, които означават „миеща мечка“. Това се основава на външния вид на енота и навика му привидно да мие храната си преди ядене. Оттук Waschbär на немски, orsetto lavatore на италиански и araiguma на японски. Французите възприели името raton laveur („миещ плъх“) и същият термин се използва в Канада. През 18 век хората в Нова Франция използват термина chat sauvage („дива котка“) като друго име за миещата мечка. Това име все още се признава в Квебек сред по-старите поколения, но вече не се използва.

И накрая, единственото сходно между миещите мечки (енотът) и мечките е че са от разред хищници, но те дори не принадлежат на едно биологично семейство.

Описание на миеща мечка

Миеща мечка

Миещите мечки са най-големите от своето семейство, което се състои от бозайници със среден размер, произхождащи от Америка.

Миещите мечки са набити и са с дължина около 60–95 см. Тежат средно 5–12 кг, а мъжките са по-тежки от женските. Миещите мечки могат да наддадат до два пъти над нормалното тегло точно преди зимата . Тъй като миещите мечки не спят зимен сън, натрупаните мастни запаси им помагат да оцелеят през зимата. Цветът на козината им варира от сиво до кафяво, черно и червено.

Миещите мечки се различават лесно. Те имат дълги, пухкави опашки с черни и кафяви пръстени. Тъмната козина около очите им наподобява маска на крадец. Тази специфична черта е допринесла за възприемането на миещите мечки като палави животни. Трета уникална черта на миещите мечки са техните лапи. Предните им лапи приличат на човешки ръце и са също толкова сръчни и подвижни. За разлика от хората обаче, те нямат противоположни палци. Задните им лапи са плантиградни, което означава, че миещите мечки ходят на стъпало като хората.

Поведение на енота

Миещите мечки се организират в общества на делене и синтез, което е термин, описващ група, която се слива и разделя често в своята среда. Те могат да се видят на групи, ако намерят добри места за хранене и почивка. Освен това миещите мечки могат да имат общи тоалетни или споделени зони за уриниране и дефекация.

Енотите водят нощен живот, ловуват и търсят храна през нощта. Те често мият храната си във вода, но не стриктно всяка или всеки път. Усещането им за допир се засилва под водата и те ще търкат храната, за да отстранят нежеланите части, ще я изследват и след това ще я изядат. Това поведение е начинът, по който са получили името си на различни езици.

Миещите мечки са един от малкото видове диви животни, които процъфтяват въпреки човешката експанзия. Тези, които са свикнали с градските условия, са умели да нахлуват в кофите за отпадъци в търсене на човешки остатъци. Те ще се опитат да отворят всеки контейнер или кофа за боклук, съдържаща храна, и често успяват в тази задача. Това се превърна в такъв проблем в Торонто, Онтарио , че градът въведе „устойчиви на миещи мечки“ зелени контейнери през 2016 г.

Местообитание на миеща мечка

Миеща мечка

От въвеждането си в Европа обикновената миеща мечка вече може да се намери в цяла континентална Европа, най-вече в Германия и Франция. Донесена е в Япония в края на 70-те години. Вдъхновени от популярно телевизионно шоу, семействата внасят малка миеща мечка като домашен любимец и след това често ги пускат в дивата природа, след като пораснат и станат тромави. Миещите мечки сега се разглеждат като инвазивна заплаха в Япония.

Миещите мечки могат да живеят във всяко местообитание, стига да има източник на вода и храна и подходящо убежище за изграждане на леговище за почивка и презимуване. Леговището може да представлява дупка, хралупи на дървета, кухи трупи, скални пещери или изоставени дупки, направени от други животни. В градовете и предградията подходящи места за леговище могат да бъдат канализацията, гаражите, дърветата, водостоците и под верандите. Най-естествените местообитания на миещите мечки са влажни зони, земеделски земи и гори. Енотите не са особено териториални. Обичайно е техните диапазони да се припокриват.

Хранителни навици

Миещите мечки са всеядни животни като мечките, което означава, че ще ядат повечето растителни и животински източници на храна, налични в тяхната среда. Това може да включва сезонни плодове, царевица, ядки , птичи яйца, насекоми, раци , миди , жаби , жаби , червеи, ларви, охлюви и човешки остатъци. Миещите мечки от различни местообитания имат свои собствени предпочитани храни.

Размножаване при миеща мечка

Миеща мечка

Мъжките миещи мечки обикновено достигат полова зрялост на около една година, а женските обикновено малко по-рано. Размножителният сезон е от февруари до юни, като варира от северни до южни популации. Бременността или периодът от време, през който майката е бременна, е приблизително 63–65 дни. В техния южен ареал женската обикновено има до четири бебета, наречени малки. В техния северен ареал, може да има до седем комплекта в котило. Мъжките не играят роля в отглеждането на малките. Малките се раждат напълно зависими от майка си, но растат бързо. След два месеца малките могат да се видят извън бърлогата за кърмене, ловуващи и търсещи храна с майката. Когато са готови, младите мъжки ще се разпръснат далеч от дома на майка си, докато младите женски са склонни да останат по-близо.

Продължителността на живота на миещата мечка в природата е 3–5 години. Честите заплахи са лов, улавяне с капани, сблъсъци с коли, недохранване и отравяне.

Начин на живот

Преди се смяташе, че миещите мечки обикновено са самотници, но сега има доказателства, че тези животни имат социално поведение, специфично за пола. Свързаните женски често споделят обща зона, докато несвързаните мъжки живеят заедно в групи от до 4 индивида, за да запазят позициите си срещу чужди мъже по време на брачния сезон и други потенциални нашественици. Миещите мечки обикновено са нощни животни, но понякога са активни на дневна светлина, за да се възползват от наличните източници на храна.

Те не пътуват по-далеч от необходимото, а само толкова, колкото им е необходимо, за да намерят храна. Миещите мечки не спят зимен сън, но през зимата са склонни да спят в бърлогите си няколко седмици. Тези животни предпочитат да изграждат своите леговища по дърветата, но също така ще използват дупки на дървета, пещери, изоставени сгради, гаражи, плевни, дъждовна канализация или къщи. Те са добри плувци, макар и малко неохотни, защото плуването ги прави по-тежки, тъй като козината им не е водоустойчива. За да общуват помежду си, миещите мечки издават редица звуци, включително съскане, писъци, подсвирквания и ръмжене.

Миеща мечка и човекът

Миещите мечки често се възприемат като вредители, защото отиват навсякъде, където намерят храна. Те могат да проникнат в кокошарниците и да ядат яйца и пиленца. Те могат да повредят зеленчуковите култури, като търсят храна през тях. В градовете и предградията миещите мечки могат да проникнат в тавани и гаражи и да повредят домашни предмети в стремежа си да намерят храна. Разбира се енотът не е типично животно за нашия географски район и не се среща в България, освен в зоологическите градини.

Специалистите по дивата природа не насърчават отглеждането на миещи мечки като домашни любимци. На някои места това дори е забранено. Въпреки че бебетата миещи мечки може да се радват на човешка компания, те обикновено стават агресивни към хората като възрастни. Те също изискват много активност и могат да бъдат разрушителни за домашното обзавеждане.

Миещите мечки могат да носят бяс, който е вис смъртоносен вирус  и да го предават чрез ухапвания. Тъй като няма лек за бяс, хората се призовават да избягват миещи мечки, чийто външен вид и/или поведение изглежда необичайно. Освен това миещите мечки са силно засегнати от друг вирус, кучешката чума. Тези вируси не засягат хората, но могат да се предават на домашни любимци, особено на кучета, котки и порове.

Сходни статии

40 удивителни факти за жирафа

Жирафът е най-високото животно в света, достигайки височина от 5,5 м, като невероятно дългата му шия представлява голяма част от височината му. Дългата шия...

Жираф – описание, поведение, начин на живот

Извисяващ се над животинското царство с огромната си височина, жирафът е най-високият сухоземен бозайник на Земята. Достигайки височина до 5,7 м, тези масивни животни...

Кафява мечка

Голямата кафява мечка и мечките гризли (Ursus arctos) се класифицират като един и същи вид, въпреки че има значителни разлики между тях. Мечките Кодиак...

Мечка

Произволни

Произволни