Мечка

Сходни статии

Мечка е популярното име за всеки от бозайниците от разред Хищни, семейство Мечки – Ursidae. Те имат огромно и яко тяло, гъста козина, къси, но набити крака и къси опашки. Мечките са месоядни животни в смисъл, че принадлежат към разред Хищници, но повечето оцелели видове практикуват всеядна диета. Мечките се срещат в голямо разнообразие от местообитания в голяма част от Северното полукълбо и частично в Южното полукълбо, въпреки че има само осем живи вида. Нека разберем повече за различните видове от семейство Ursidae, неговото местообитание, поведение и характерни черти. По настоящем мечките се срещат в северна и южна Америка, в Европа и Азия.

История на мечката

Мечките се появяват за първи път във вкаменелостите преди 27 милиона години като бозайник с размерите на лисица. Имало различни видове мечки преди около 6 милиона години, някои от които били огромни, но сега всички те са изчезнали. Днес съществуват седем вида мечки (някои ги определят като 8). Полярната мечка (Thalarctos maritimus) е най-новата, еволюирала от кафявата мечка (Ursus arctos) преди около 70 000 години. Пещерната мечка, която е научно известна като Ursus spelaeus, масивен бозайник, е съществувал съвместно с хората преди 20 000 години. Въз основа на морфологична и генетична прилика, гигантската панда с научно име Ailuropoda melanoleuca често също се категоризира като мечка. Мечките играят важна роля в много страни в Северна Европа, Азия и Северна Америка. Често се смята, че притежават свръхестествени способности.

Мечките също  са представени от съзвездията Голяма и Малка мечка. Тези животни са били ловувани заради плътта и козината им от дълго време. Мечите лапи се смятат за деликатес в кантонската кухня. Зоологическите градини и цирковете също имат изложени мечки в плен. Навремето тези животни са били наемани в брутални спортове в миналото, където са били принудени да се бият с кучета и други животни. Мечките са били използвани като тотеми и емблеми от дълго време. Берлин, Германия, Берн, и Швейцария имат изображение на мечки в гербовете си.

Азиатска черна мечка (Selenarctos thibetanus)

Азиатска черна мечка

Физически характеристики

Лунна мечка е алтернативното общоприето име за това черно на цвят животно с бял полумесец на гърдите. Космите на врата му са много по-дълги, отколкото на останалата част от тялото. Мъжкият може да тежи до 160 килограма, докато женските често тежат по-малко от 90 килограма.

Среда на живот

С по-малко от 50 000 индивида по целия свят, тази мечка може да се намери в хималайските гори от Афганистан до Япония и на юг до Югоизточна Азия.

Поведение

Въпреки че азиатската черна мечка е предимно нощно животно, тя от време на време излиза през деня, за да яде затоплените от слънцето плодове. Освен това е опортюнистичен хищник, способен да счупи вратовете на много големи същества. Азиатските черни мечки спят през зимата на север, докато са активни през цялата година в южната половина на своята територия. Малките се раждат 3-4 месеца след чифтосването през есента. Малките се отбиват на четиримесечна възраст, което е значително по-рано, отколкото при други видове мечки.

Кафява мечка

кафява мечка

Физически характеристики

Теглото на кафявите мечки  от от 93 до 410 кг. Те могат да бъдат бели, канелени или черни на цвят, въпреки че козината им най-често е кафява. Бялата окраска се отнася за кафяви мечки с бели точки по краищата на козината.

Формата на главата и е вдлъбната или извита навътре, а раменете й са високи и плътно покритие от мускули и мазнини, което кара гърба да изглежда наклонен надолу, когато се гледа отстрани.

Среда на живот

Те живеят в горите, тундрата и пасищата на северното полукълбо, което включва както Северна Америка, така и Евразия. Евразийската кафява мечка (U. a. arctos) се среща в умерена и субарктична Евразия; мечката гризли (U. a. horribilis) се среща в Канада, Русия, Аляска и САЩ. А мечката Кодиак (U. a. middendorffi) от остров Кодиак също се среща в два по-малки острова в Берингово море край Аляска. В България в свободна среда  се среща единствено този вид мечки.

Поведение на кафявата мечка

Често мечките живеят близо до реки, които навлизат в океана и се хранят с мигрираща риба. Мечките, които се хранят обилно, могат да станат наистина огромни. Въпреки огромните си размери, те обичат да плуват и са умели ловци на риба, която пренасят на сушата, за да отлепят месото от костите. Когато няма налично месо, те ядат корени, горски плодове и листа.

Късно през пролетта кафявите мечки се чифтосват. Женската търси леговище в пещера или кухо дърво през есента и се оттегля за зимата. Обикновено през февруари се раждат две или три малки. Малките остават с майка си най-малко две години, като кърмят през по-голямата част от този период. Майката яростно защитава малките си, учи ги да се катерят по дърветата, за да бягат от опасност. Майките, които пазят малките си, са тези, които най-често нападат хората.

10 любопитни факта за кафявата мечка

Северноамериканска черна мечка (Ursus americanus)

Северноамериканска черна мечка

Характеристики

Ушите на черните мечки са по-големи от тези на другите мечки. Средното тегло на възрастен екземпляр варира от от 57 до 272 кг в зависимост от общността. Мъжките са приблизително една трета по-тежки от женските. Индивидуалното тегло се колебае драстично през годината в зависимост от количеството налична храна. Когато ареалите на мъжките и женските се застъпят, женските предпочитат да не се срещат с мъжките, защото са много по-малки от тях.

Обитание

Срещат се предимно в гористи райони, но може да се видят  и в тревисти ливади и тундра. Може да се срещне в по-голямата част от Северна Америка, от Аляска до Нюфаундленд и чак до Мексико. Въпреки факта, че много райони от ареала им са изчерпани, този вид все още е широко разпространен вид.

Поведение

Всяка северноамериканска черна мечка има своя собствена област, в която ловува за горски плодове, ядки, мед, личинки от насекоми, риба, гризачи и мърша. Ареалът на мъжките обикновено се припокрива с този на женските. През лятото черните мечки се чифтосват, като всяка женска се посещава от множество мъжки екземпляри. Оплодените яйцеклетки обаче не се развиват, ако женската мечка е недохранена. След бременност от 8-10 седмици през януари се раждат едно до четири малки.

Бяла полярна мечка

Бяла Полярна мечка

Характеристики

Полярната мечка изглежда бяла, за да се слее със снега. Те имат по-дълъг врат и глава от кафявите мечки. Отделните косми на гъстата им козина са полупрозрачни, а козината им изглежда бяла поради отразената слънчева светлина. Кожата им е всъщност странно черна. Всяка слънчева светлина, която преминава през козината на животното, се абсорбира от черната кожа, което помага да се запази тялото топло.

Обитание

Популациите на полярни мечки могат да бъдат намерени в пет страни, включително Съединените щати (Аляска), Канада, Дания (Гренландия), Норвегия и Русия. Тези страни работят заедно, за да поддържат своите популации, като позволяват само ограничено количество да бъде ловувано. По-голямата част от лова на мечки се извършва от аборигени, които ядат месото и продават ценните кожи.

Поведение

Ноктите на полярната мечка са по-дълги от тези на другите мечки и те ги използват, за да хванат плячката си като тюлени, когато излизат от водата при дихателна дупка или по ръба на леден блок. Полярните мечки проникват в замръзналите дупки, където женските тюлени са родили малките си през пролетта. Когато ледът на континенталния бряг се стопи през лятото, полярните мечки може да излязат на сушата, за да ядат горски плодове и друго, което намерят.

Те също могат да бъдат привлечени от сметищата в градовете, където могат да влязат в контакт с хора, което може да бъде опасно. Полярните мечки обикновено са самотни същества, които се събират, за да се размножават само в края на пролетта (март-юни).

През декември или януари се раждат от едно до три малки в снежна бърлога, построена от майката. При раждането малките тежат около 650 гр., но когато излизат от бърлогата през април, тежат до 9 кг или повече. Тъй като млякото на майката съдържа повече от 30% мазнини, бързото наддаване на тегло е много вероятно. Малките прекарват най-малко две години с майка си, учейки се да ловуват и да се защитават. В този момент майката ще се чифтоса отново. На петгодишна възраст младите женски са полово зрели. Полярните мечки могат да живеят 20 или повече години.

Мечка панда (Ailuropoda melanoleuca)

Мечка панда

Физически характеристики

Гигантските панди имат черно-бяла козина, която им придава отличителен външен вид от останалите, с черна козина около очите, ушите, устата, краката и раменете. В техните студени планински домове дебелото им вълнено наметало е предназначено да  ги топли. Една зряла панда може да тежи до 150 килограма, като мъжките са с 10% по-големи и с 20% по-тежки от женските.

Среда на живот

Гигантските панди живеят в смесени широколистни и иглолистни гори. През по-голямата част от годината тези умерени гори са или потънали в мъгла, или подложени на проливни дъждове. Пандите се срещат предимно в умерените гори високо в планините на югозападен Китай, където ядат почти изключително бамбук.

Поведение

В зависимост от това каква част от бамбука ядат, те трябва да консумират от 12 до 38 кг всеки ден. Те използват противоположните си палци за тази цел.

Гигантските панди избягват стресови ситуации и усилие в резултат на нискоенергийната си диета, предпочитайки плитки склонове и уединено съществуване. За да се избегнат една друга, те използват идентификатори на аромати. Гигантските панди общуват чрез блеене като кози, ръмжене и лай, вместо да реват като другите мечки.

Семействата панди не живеят в една и съща бърлога. Те са самотни, като всяка женска има отделна територия. С изключение на краткия размножителен период (от март до май), когато се борят за вниманието на женските, мъжките обикновено живеят разделени. Малките се отглеждат изцяло от женската панда.

Очилата мечка

очилата мечка

Характеристики

Очилатите мечки имат рунтава черна, кафява или понякога червеникава козина. Белезникавите до жълтеникави кръгове около очите им, наподобяващи огромни очила, са им спечелили името. Въпреки това, тези линии обикновено не обхващат напълно очите и някои изобщо нямат белези. Тази мечка лесно може да се катери по дърветата и да спи по  тях. Мъжките мечки могат да нараснат до почти 1,8 м на дължина и  на тегло до 182 кг. Те имат по-къс нос от другите мечки, гледани отстрани.

Обитание

Очилатите мечки се къпят редовно в планински водоеми и потоци. Въпреки че очилатите мечки могат да бъдат намерени на височини, вариращи от 250 до 4700 метра над морското равнище и в широк спектър от екосистеми, горите и високите блатищни местности на Андите са техните предпочитани местообитания. Те живеят в неотропична биогеографска зона. Венецуела, Аржентина, Колумбия, Еквадор, Перу и Боливия са част от техните ареали.

Поведение

Няма специален сезон за очилатите мечки и размножителният сезон може да настъпи по всяко време на годината. Продължителността на бременността на женската е от 5,5 до 8,5 месеца. Те обикновено раждат от 1 до 3 малки в закътана бърлога между декември и февруари. Въпреки това не се знае много за това как женските избират местата си за леговища. За дъвчене на твърди растителни части като луковици на орхидеи и кори на дървета, тези мечки имат необичайно силни челюсти и широки плоски кътници. Тъй като живеят в дълбоки тропически гори с огромни дървета, по-големите им предни крайници им дават способността да се катерят по дърветата с лекота.

Бърнеста мечка (ленива мечка)

Бърнеста мечка, ленива

Физически характеристики

Този вид мечки се отличават с дълга, рошава козина, грива около лицето и дълги сърповидни нокти. Ленивите мечки са с дължина от 1,5 до 2 метра, с височина при раменете от 0,5 до 1 метър и средно тегло 90 до 140 килограма.

Среда на живот

Ленивите мечки могат да бъдат намерени в редица сухи и влажни гори, както и във високи пасища с камъни, разпръснати храсти и дървета за защита. Индия, Шри Ланка и Южен Непал са част от техния ареал.

Поведение

Има редица особени поведенчески характеристики, включително факта, че носи малките си на гърба си и че мъжкият остава с женската, за да помага при отглеждането на малките. Дълги, мощни нокти се използват от ленивите мечки, за да разкъсат термитни гнезда, докато търсят храна.

Тези мечки приспособяват своя цикъл сън-събуждане към заобикалящата ги среда и в зависимост от това колко други мечки, хора или хищници споделят местообитанието им, те могат да бъдат активни както през деня, така и през ноща. Ленивите мечки, например, може да са по-активни през деня в защитени региони. Ленивите мечки не спят зимен сън и са активни приблизително осем до четиринадесет часа всеки ден.

Малайска мечка (слънчева)

Малайска мечка, ленива

Характеристики

С огромни лапи, силно извити нокти, малки заоблени уши и къса муцуна, тези мечки  имат набито телосложение. Козината обикновено е черна и много къса, но може да бъде и сива или червена. Малайските мечки се наричат още слънчеви заради отличителния си оранжев до кремав цвят на гърдите. Малайската слънчева мечка е най-малката, като мъжките са с дължина около 1,2 м от главата до опашката, 70 см височина при рамото и тежат до 65 кг.

Хабитат

Тропически вечнозелени дъждовни гори, планински гори и блатни райони са част от тяхното местообитание. Слънчевата мечка е била често срещана в равнинните гори на Югоизточна Азия. Въпреки това, тя до голяма степен е изчезнала от повечето си исторически райони през последните десетилетия.

Мечките са изключителни животни и че са симпатични на вид, не трябва да се заблуждавате. Заедно с лъвовете, това са едни от най-свирепите сухоземни хищници.

Виж още: 10 любопитни факта за мечката

Сходни статии

40 удивителни факти за жирафа

Жирафът е най-високото животно в света, достигайки височина от 5,5 м, като невероятно дългата му шия представлява голяма част от височината му. Дългата шия...

Жираф – описание, поведение, начин на живот

Извисяващ се над животинското царство с огромната си височина, жирафът е най-високият сухоземен бозайник на Земята. Достигайки височина до 5,7 м, тези масивни животни...

Миеща мечка (енот)

Обикновената миеща мечка (Procyon lotor) или също познат с научното си име Енот е бозайник със среден размер, отличаващ се с черната си лицева...

Произволни

Произволни