Лъв – живот, прайд и поведение на върховния хищник

Сходни статии

Лъв – царят на животните, върховния хищник. Научното име на лъвът е Panthera leo, голяма, мощна котка от семейство Felidae, която е на второ място по размер след тигъра.

ЛЪВ

Лъвът е известен върховен хищник, което означава че няма естествен враг. Пословичният „цар на животните“, лъвът, е едно от най-известните диви животни от най-ранни времена. Лъвовете са най-активни през нощта и живеят в различни местообитания, но предпочитат пасищата, саваната, гъсти храсталаци и открити гори.

В исторически план те са се простирали в голяма част от Европа, Азия и Индия малко по-малка раса, която живее под строга защита в представлява . Изолирана популация от около 650 азиатски лъва Сахара, но сега се срещат главно в някои части на Африка, на юг от Национален парк Гир и резервата за диви животни.

Лъв – основни характеристики

лъв

Лъвът е добре замускулена котка с дълго тяло, голяма глава и къси крака. Размерът и външният вид варират значително между половете. Изключителната характеристика на мъжа е неговата грива, която варира между различните индивиди и популации. Може да липсва напълно. Може да има ресни или може да е голяма и рошава, покриващо задната част на главата, врата и раменете и продължаващо към гърлото и гърдите, за да се съедини с ресни по корема.

При някои лъвове гривата и ресните са много тъмни, почти черни, което придава на котката величествен вид. Гривата кара мъжките да изглеждат по-големи и може да служи за сплашване на съперници или за впечатляване на бъдещи партньори. Порасналият мъжки е дълъг около 1,8–2,1 метра, с изключение на 1-метровата опашка. Той е висок около 1,2 метра до рамото и тежи 170–230 кг.

Женската или лъвицата е по-малка, с дължина на тялото 1,5 метра, височина на раменете 0,9–1,1 метра и тегло 120–180 kg. Козината на лъва е къса и варира в цвят от светло жълто, оранжево-кафяво или сребристо сиво до тъмно кафяво, с кичур на върха на опашката, който обикновено е по-тъмен от останалата част от козината.

Лъвски прайд

лъв

Лъвовете са уникални сред котките с това, че живеят в група или прайд. Членовете на прайда обикновено прекарват деня в няколко разпръснати групи, които могат да се обединят, за да ловуват или да споделят храна. Прайдът се състои от няколко поколения лъвици, някои от които са роднини, по-малък брой мъжки за разплод и техните малки. Групата може да се състои от по-малко от 4 или до 37 члена, но около 15 е средният размер на прайда.

Всеки прайд има добре дефиниран територия, състояща се от основна зона, която е строго защитена срещу нахлуващи лъвове, и периферна зона, където се допуска известно припокриване. Когато плячката е в изобилие, площта на територията може да бъде толкова малка, колкото 20 квадратни километра, но ако дивечът е оскъден, може да покрие до 400 квадратни километра. Известно е, че някои прайди използват една и съща територия в продължение на десетилетия, като предават района между женските.

лъвски прайд
лъвски прайд

Лъвовете провъзгласяват територията си с рев и маркировка за аромат. Техният отличителен рев обикновено се излъчва вечер преди нощен лов и отново преди ставане на зазоряване. Мъжките също декларират присъствието си, като уринират върху храсти, дървета или просто на земята, оставяйки остра миризма след себе си. Дефекацията и триенето в храстите оставят различни ароматни следи.

Има редица конкуриращи се еволюционни обяснения защо лъвовете формират групи. Големият размер на тялото и високата плътност на тяхната основна плячка вероятно правят груповия живот по-ефективен за женските по отношение на разхода на енергия. Групи от женски, например, ловуват по-ефективно и са по-способни да защитят малките от мъжки детеубийци и тяхната територия за лов срещу други женски. Относителното значение на тези фактори се обсъжда и не е ясно кой е отговорен за установяването на груповия живот и кои са второстепенни ползи.

Ловуване

лъвове ловуват
лъвове около плячката си

Лъвовете ловят голямо разнообразие от животни, вариращи по размер от гризачи, павиани биволи и дори хипопотами. Пердимно ловуват средни до големи копитни животни като гну, зебри и или диви кучета. Лъвиците, живеещи в открита савана, правят по-голямата част от лова, докато мъжките обикновено присвояват храната си от убийствата на женските. Мъжките лъвове обаче също са умели ловци и в някои райони ловуват често.

В прайда мъжките предимно лежат на сянка в храсталаци или гористи местообитания, докато женските ловуват по-голямата част от храната необходима за прехарана им. Номадските лъвове винаги трябва да осигуряват собствената си храна. Те с готовност ядат всяко месо, което намерят, включително мърша и пресни убити животни, които изчистват или крадат насила от други. Предпочитанията за плячка варират географски, както и между съседните прайдове.

Въпреки че група ловуващи лъвове е потенциално най-страшната хищническа сила на сушата, голяма част от техния лов е неуспешен. Котките не обръщат внимание на посоката на вятъра (който може да пренесе миризмата им на плячката) и се уморяват след бягане на кратки разстояния.

Обикновено те дебнат плячка от близкото прикритие и след това избухват, за да я съборят кратък, бърз бяг. След като скочи върху плячката, лъвът се хвърля към врата й и притиска трахеята, докато животното не бъде удушено. Други членове на прайда бързо се тълпят наоколо, за да се хранят с убитот животно, като обикновено се борят за достъп.

Ловът понякога се провежда на групи, като членовете на прайда обкръжават стадо или го приближават от противоположни посоки, след което се впускат в убийство. Мъжките обикновено дефилират и след това почиват няколко дни в близост до него.

Възрастен мъжки лъв може да изяде повече от 34 кг месо на едно хранене и да почива една седмица, преди да поднови лова. Ако плячката е изобилна, и двата пола обикновено прекарват 21 до 22 часа на ден в почивка, сън или седене и ловуват само 2 или 3 часа на ден.

Размножаване и жизнен цикъл на лъвът

размножаване при лъвовете
размножаване при лъвовете

И двата пола са полигамни и се размножават се през цялата година, но женските обикновено са ограничени до един или двама възрастни мъжки от прайда си. В плен лъвовете често се размножават всяка година, но в дивата природа те обикновено се размножават не повече от веднъж на две години.

Женските са възприемчиви към чифтосване в продължение на три или четири дни в рамките на широко променлив репродуктивен цикъл. През това време една двойка обикновено се чифтосва на всеки 20-30 минути, с до 50 копулации за 24 часа. Такова удължено съвкупление не само стимулира овулацията при женската, но също така осигурява бащинство за мъжа чрез изключване на други мъже. Периодът на бременност е около 108 дни, а размерът на котилото варира от едно до шест малки, две до четири са обичайните.

Новородените малки са безпомощни и слепи и имат гъста козина с тъмни петна, които обикновено изчезват с узряването. Малките са в състояние да следват майките си на възраст около три месеца и се отбиват на шест или седем месеца. Те започват да участват в убийства на 11 месеца, но вероятно не могат да оцелеят сами, докато не навършат две години. Въпреки че лъвиците кърмят малки, различни от своите, те са изненадващо невнимателни майки и често оставят малките си сами до 24 часа.

лъвица с малките си
лъвица с малките си

Съществува съответно висока смъртност (86% в Серенгети), но нивата на преживяемост се подобряват след двегодишна възраст. В дивата природа полова зрялост достига на три или четири години. Някои женски малки остават в прайда, когато достигнат полова зрялост, но други са принудени да напуснат и се присъединяват към други прайдове или се скитат като номади. Мъжките малки биват изгонвани от прайда на около тригодишна възраст и стават номади, докато станат достатъчно големи, за да се опитат да поемат друг прайд (след петгодишна възраст).

Много възрастни мъжки лъвове остават номади за цял живот. Възможностите за чифтосване за номадските мъжки са редки, а конкуренцията между мъжките лъвове за защита на територията на прайда и чифтосване с женските прайд е ожесточена. Сътрудничещите партньорства от двама до четири мъжки са по-успешни в поддържането на притежание с гордост, отколкото отделни индивиди, а по-големите коалиции раждат повече оцелели потомци на мъжки.

Малките коалиции обикновено се състоят от свързани мъжки, докато по-големите групи често включват несвързани индивиди. Ако нова кохорта мъжки успее да поеме прайда, те ще се стремят да убият малки малки, родени от техните предшественици. Това води до съкращаване на времето преди майките на малките да са готови да се чифтосват отново.

лъв и малко лъвче

Женските се опитват да предотвратят това детеубийство, като се крият или директно защитават малките си; лъвиците обикновено са по-успешни в защитата на по-възрастните малки, тъй като биха напуснали прайда по-рано. В дивата природа лъвовете рядко живеят повече от 8 до 10 години, главно поради атаки от хора или други лъвове или ефектите от ритници и пробождания от планирана плячка животни. В плен могат да живеят 25 или повече години.

Лъв – хабитат и популация

По време на Плейстоценската епоха (преди 2 600 000 до 11 700 години) лъвовете са обитавали цяла Северна Америка и Африка и Близкия изток в Индия. Генетичните изследвания показват, че лъвът е еволюирал в източна и южна Африка, диверсифицирайки се в редица подвидове.

Лъвовете са изчезнали от Северна Америка преди около 10 000 години, от Балканите преди около 2000 години и от Палестина по време на кръстоносните походи. До 21-ви век техният брой е намалял до няколко десетки хиляди, а тези извън националните паркове бързо губят местообитанията си заради селското стопанство.

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) вписва видовете като уязвим и няколко подвида са измрели. Понастоящем основната крепост на лъва е в Африка на юг от Сахара, а азиатският лъв съществува само като остатъчна популация, съставена от приблизително 500 индивида, обитаващи индийския Национален парк Гир на полуостров Катиавар. Близкото генетично сходство на азиатския лъв с вече изчезналия берберийски лъв обаче събуди надежди сред природозащитниците, че възстановена популация на последния може да бъде установена в Северна Африка.

Конфликтите с хората, особено пастирите, извън парковете, са основен проблем и хората, живеещи около парковете, остават преобладаващият източник на смъртност за повечето популации. През 1994 г., например, вариант на кучешката чума причини смъртта на около 1000 лъва в Националния парк Серенгети. Явният източник на вируса са домашните кучета, живеещи в периферията на парка.

Въпреки тези предизвикателства, популациите на лъвове са здрави в много африкански резервати и в Гир и са основна туристическа привлекателност. Високата гъстота на популацията на лъвовете обаче може да бъде проблем не само за местните животновъди, но и за гепард и Африканско диво куче— критично застрашени месоядни животни, които губят убитите, малките и живота си в полза на лъвовете.

Родът Panthera включва леопарди, ягуари и тигри, както и лъвове. В плен лъвовете са били принуждавани да се чифтосват с други големи котки. Потомството на лъв и тигрица се нарича лигър; този на тигър и лъвица, тигон; този на леопард и лъвица, леопон. Котката, известна като планински лъв, обаче, е член на Новия свят от род Puma.

Факти за лъвовете

  • Африканските лъвове са най-социалните от големите котки и само те живеят заедно в групи или „прайдове“. Един прайд се състои от около 15 лъва.
  • Мъжките лъвове защитават територията на прайда, докато женските правят по-голямата част от лова. Въпреки това мъжките ядат първи.
  • Тези величествени котки са застрашени от загуба на местообитания, конфликт между хора и животни, както и изчерпване на плячката. Лъвът е посочен като уязвим в
  • Червения списък на IUCN на застрашените видове. В момента IUCN изброява, че са останали между 23 000-39 000 зрели индивида.
  • Някога лъвът е бил срещан в Африка, Азия и Европа, но сега съществува само в Африка с едно изключение. Последните останали азиатски лъвове се намират в
  • Националния парк Sasan-Gir в Индия, който е създаден предимно за защита на вида. В момента в парка има около 350-400 лъва.
  • Ревът на лъв може да се чуе от разстояние до 5 мили.
  • Лъвът може да тича за кратки изблици със скорост 50 мили в час и да скача до 36 фута.
  • Въпреки че лъвът понякога е наричан „кралят на джунглата“, лъвовете всъщност живеят само в пасища и равнини. Изразът може да идва от неправилна връзка между
  • Африка и джунгли или може да се отнася до по-малко буквално значение на думата джунгла.
  • Добър показател за възрастта на мъжкия лъв е тъмната му грива. Колкото по-тъмна е гривата, толкова по-стар е лъвът.
  • Петите на лъва не докосват земята, когато ходи.
  • Лъвовете обичат да си почиват и да мързелуват. Те прекарват до 21 часа всеки ден в почивка и сън. Те имат малко потни жлези, така че са склонни разумно да пестят енергията си, като почиват през деня и стават по-активни през нощта, когато е по-хладно.
  • Лъвовете имат страхотно нощно виждане. Те са 6 пъти по-чувствителни към светлина от хората. Това им дава ясно предимство пред някои видове плячка, когато ловуват през нощта.
  • Лъвиците са грижовни майки, които ще се погрижат дори за пренебрегвано малко, позволявайки им да сучат и им дават шанс да оцелеят. Две или повече лъвици в група обикновено раждат приблизително по едно и също време и малките се отглеждат заедно. Малките могат да бъдат изключително игриви.
  • Лъвовете общуват чрез набор от поведения и изразителните им движения са много силно развити. Те ще извършват спокойни тактилни действия като облизване един друг и триене на глави. Потъркването на главата или стискането на носа е обичайно поздравително поведение за лъвовете. Те също комуникират чрез различни вокализации, включително мъркане, ръмжене, мяукане и съскане. Техните вокализации също варират по интензивност и височина.

Сходни статии

Популярни