Кои животни спят зимен сън?

Сходни статии


Затлъстяването при животните, които спят зимен сън възниква, когато организма забави своя сърдечен ритъм и метаболитни процеси, намалявайки разхода на енергия. Обикновено развиващи се на фона на недостига на препитание през зимата и ниските температури, някои животни навлизат в безчувствено състояние, адаптирайки се да издържат на студените климатични условия.

Някои животни се изпадат в дълбок зимен сън, докато други приемат по-повърхностна латентност. Актът на забавяне на сърдечния ритъм и метаболитните функции над един ден характеризира това състояние като хибернация. Съществата засищат стомасите си до краен предел, подобряват шансовете си да издържат през зимните месеци, когато храната по правило е по-оскъдна.

Всички животни, които спят зимен сън го правят по различен начин. Дори всички бозайници, които го практикуват, се различават един от друг. Задължителен и факултативен са два вида хибернация.

Задължителна хибернация е, когато животните изпадат в хибернация всяка година, независимо от температурата. Независимо дали температурата падне или не, те спят зимен сън като ритуал на годишна база. От друга страна, факултативната хибернация е, когато животно изпада в хибернация, за да оцелее в студеното време.

Кои животни спят зимен сън

Следва списък с 10 животни, които спят зимен сън през зимата, за да оцелеят при ниските температури. Разбира се списъкът не се ограничава само до тях, но в други статии ще засегнем и останалите.

Бурундуци

Бурундуците са вид катерички, малки същества, принадлежащи към семейството на катерицови. Те са дълги около 7 до 20 см. заедно с опашката. Срещат се главно в цветове жълто и кафяво със сива козина заедно с черни и бели ивици, спускащи се от вратовете им.

Бурундуците изглеждат като бебетата на катерици, но не са. Те са много весели и игриви животни. През лятото и пролетта ще ги намерите на земята или на дървото да ядат ядки и да се забавляват.

През зимата това животно изпада в хибернация и се събужда само за да консумира складирана храна. Те изравят дупка в земята с дълбочина до един метър и се уверяват, че е покрита, за да избегнат всякакви атаки на хищници.

Бурундуците заспиват дълбоко по време на зимния си сън. През пролетта и лятото те хапват предимно ядки, но през късното лято работят усилено, за да събират и съхраняват храна за зимата.

Мечки

Мечките изглеждат сладки и мъхести, но външният им вид може да бъде решаващ. Те са много опасни животни и плячка на други животни, дори хора. Мечките са склонни да стават много агресивни, когато са гладни.

Има различни видове мечки и всички могат да бъдат идентифицирани още на малка възраст. Срещат се в черен и кафяв цвят. Някои видове дори са сиви и бели, като полярните. Техните плоски крака им  помагат да се катерят по дърветата с лекота. Могат да се срещнат сред природата през лятото, а през зимата спят зимен сън.

Мечките спят зимен сън в обособена бърлога. Бърлогата може да бъде под дърво, в пещера, под листа и храсти или в пукнатини на скали. Те ядат двойно повече храна през късното лято и есента, за да напълнят стомасите си докрай, за да оцелеят през студените месеци.

Мечките изпадат в тежък дълбок сън и повечето дори не се събуждат до пролетния сезон. Бременните женски мечки се събуждат през януари или февруари, за да родят своето потомство.

Прилепи

Прилепите са малки животни, които приличат на плъхове с крила от кадифена, почти гумена текстура. Техният размер е незначителен, вариращ от 4 до 15 см, понякога и повече. Тежат до половин килограм. Имат големи крила, които стигат до 15-18 см. Те са черни на цвят и могат да се видят предимно през нощта.

Не всички прилепи обаче спят зимен сън през зимата. Някои мигрират към по-топли райони, за да оцелеят. Тези, които се чувстват удобно в даден район, решават да останат и да спят зимен сън през зимата.

Прилепите обикновено се намират зимуващи в пещери, кухи дървета, хамбари и сгради. Те не са срамежливи бозайници. Нямат проблем да съществуват съвместно с хората. Затова често ще ги срещнете на тавана или мазето, където е тъмно и тихо през зимата.

Костенурки

Уникалната форма на костенурката ги прави разпознаваеми дори за деца. Те имат твърда външна част, подобна на черупка, и меко тяло, което се намира вътре в черупката.

Срещат се в различни размери. Много хора отглеждат костенурки в домовете си като домашни любимци. Те са диви, не толкова дружелюбни като котките и кучетата или опасни като дивите мечки. Скриват се в черупките си, когато се почувстват застрашени или атакувани. Костенурките се нуждаят от спокойна среда, за да спят зимен сън през зимата. Те не пътуват далеч, за да спят зимен сън и обикновено просто влизат в черупките си.

Костенурките са склонни да спрат да ядат седмици преди да преминат в режим на хибернация. Те спят зимен сън понякога дори с празен стомах. Периодът на зимен сън продължава от три до четири месеца.

Земни пчели

Повечето хора не знаят, че земните пчели зимуват и през зимата. Те не се срещат често на открити места при студено време. Те са малки по размер с жълти и черни ивици по тях. Единствената разлика между земните пчели и медоносните пчели е, че те са по-големи по размер и мъх, заедно с по-късите им крила.

Всички пчели умират през зимата. Само кралицата спи зимен сън през студените месеци. След като периодът на зимен сън приключи, тя ще създаде нова колония. Ето защо това насекомо от тип членестоноги принадлежи към тези, които спят зимен сън. Земната пчела майка спи през зимата и се събужда през пролетта. Тя запълва мястото си с достатъчно прашец, за да оцелее през периода на зимен сън.

Жартиерни змии

Има много видове змии, като доста от тях са отровни и крайно опасни. Жартиерните змии не са толкова опасни и съдържат лека отрова. Много хора отглеждат тези змии като домашни любимци в домовете си.

Жартиерните змии са дълги около 70 см и могат да растат до 150см. Те често се срещат в различни цветове, но могат да имат жълтеникаво-зелени линии на предната си страна. Тези змии обичат да изграждат леговището си в по-зелена зона, като например поляна, за да се подготвят за зимен сън през зимата. Те могат да изминат километри в търсене на перфектна бърлога. Обичат да спят зимен сън заедно с други змии. Колкото повече, толкова повече 🙂 – казал Мечо Пух.

Таралеж

Таралежът има бодлив гръб и космат корем. Те често са погрешно идентифицирани като бодливи свинчета от разстояние. Дължината им варира от 12 до 30 см. Понякога издават грухтящи звуци като прасе, когато търсят храна. Хранят се с насекоми, червеи, змии и охлюви.

През зимата таралежът спи зимен сън. Те заспиват дълбоко и често се виждат да излизат, за да намерят храна. Те обичат да спят зимен сън в малки зони, които са сухи и покрити. Основната им цел е да се стоплят през зимата и ако намерят местообитанието си за зимен сън студено, те няма да положт усилия да го стоплят, а ще се преместят на ново място.

Когато телесната им температура спадне в зависимост от околната среда, сърцето им се забавя и те могат дори да спрат да дишат за известно време. Таралежите се нуждаят от достатъчно складирани мазнини в тялото си, за да оцелеят през зимата. За целта те трябва да тежат поне шестстотин грама.

Земен охлюв

Сухоземните охлюви са малки същества, които спят зимен сън през зимата. Тялото им е с лигава текстура обвито от черупка. Те имат необичайния навик да спят зимен сън. Сухоземният охлюв е с размери около три сантиметра до 25 см. Те имат твърди черупки около телата си, точно като костенурка тя расте заедно с тях.

Подобно на костенурките, те се крият в черупката си, когато охлювът се почувства застрашен. Те не обичат слънцето или светлината и когато се натъкнат на тях, могат да се скрият в черупките си.

Земните охлюви не обичат слана, следователно те избират внимателно своето местообитание за зимата. Често се виждат да спят зимен сън под камък, ъгли и дори листа. Те могат да се присъединят към своите приятели охлюви, за да спят зимен сън заедно.

Когато започне студът, те се подготвят за зимен сън и се покриват напълно с вещество подобно на люспа. Те се крият в черупката си и покриват отвора със слузта си, за да останат топли през зимата. Периодът им на зимен сън продължава от четири до шест месеца.

Лемури джуджета

Тези лемури джуджета са сладки малки същества с големи очи и човекоподобни ръце. Те се наричат ​​дебелоопашати лемури, защото мазнините от храната, която консумират, се складира в опашките им.

Те са активни през нощта и спят през деня. По време на зимен сън те използват мазнините, натрупани в тялото им от храните, които са яли през топлия сезон. Те изпадат в дълбок сън, което е съпроводено с намаляване честотата на пулса им.

Дървесни жаби

Дървените жаби могат да преживеят престоя си в замръзнало състояние. Те могат да изглеждат мъртви, но не се заблуждавайте от състоянието на тялото. Обичат да живеят в горите, но може да забележите жаби и в блатата. Ако срещнете жаба, която няма тъмна маска около очите си, това вероятно не е дървесна жаба.

Дървесните жаби могат да растат в диапазона от 5 8 см. Тези същества не са придирчиви при намирането на местообитание за зимен сън. Те живеят в съществуващите си местообитания, като просто се заравят под листата.

Дървесните жаби остават така през целия си зимен сън. След като дойде пролетта и ледът от телата им започне да се топи, те нормализират пулса си и започват да дишат нормално. След периода на зимен сън те са почти като обновени – друга значителна черта при животните, които спят зимен сън.

Сходни статии

Популярни