Делфин – описание, видове, физически характеристики

Сходни статии

Делфините са изключително интелигентни морски бозайници и са част от семейството на зъбатите китове, което включва косатки и гринди.

Те се срещат по целия свят, най-вече в плитките морета на континенталните шелфове, и са месоядни, като ядат предимно риба и калмари. Оцветяването на делфините варира, но те обикновено са сиви на цвят с по-тъмен гръб от останалите тела.

Делфините са изключително интелигентни морски бозайници, които се възприемат като харизматични и обичани от хората. Има над 40 вида делфини, групирани в шест семейства. Шест от тези видове делфини обикновено — и погрешно — се наричат ​​китове , включително косатката и китът пилот.

Делфините обитават океани и морета, както и сладководни реки и езера по целия свят. Те са силно социални животни, живеещи в сложни социални групи. Те участват в съвместен лов, общуват чрез звуци и език на тялото и образуват силни социални връзки в своите групи.

Като месоядни върхови хищници, делфините се хранят предимно с риба, калмари и понякога ракообразни, като използват ехолокация, за да открият и ловуват плячката си. Тези хранителни навици помагат за поддържане на екологичния баланс в екосистемата на океана и регулират популациите на плячка, предотвратявайки прекомерното изобилие на определени видове.

За съжаление, много видове делфини са застрашени, като природозащитни организации като IFAW работят за защита на тези морски бозайници и техните местообитания.

Научно име на делфин

Cetacea е научното наименование на делфините, китовете и морските свине. Терминът „делфин“ се отнася за всеки зъбат кит, принадлежащ към семейство бозайници Delphinidae (океански делфини), както и речни делфини, принадлежащи към семейства Platanistidae и Iniidae.

Научното име за всеки делфин варира в зависимост от вида. Ето няколко добре познати вида делфини и техните научни имена:

  • Обикновени афали ( Tursiops truncatus );
  • Косатки ( Orcinus orca );
  • Въртящи се делфини ( Stenella longirostris );
  • Атлантически белострани делфини ( Lagenorynchus acutus );
  • Афалини ( Tursiops truncatus ).

Делфин – физически характеристики

Делфин

Размер

Като цяло делфините са от 2 до 3,9 метра на дължина. Средното им тегло е от 150 до 200 кг .

Максималната дължина и тегло, докладвани в дивата природа, са от индивид в източния северен Атлантик, който е с размери 4,1 м и 650 кг.

Средната дължина на възрастни делфини в парковете и аквариумите за морски бозайници е 2,59 м. Средната дължина на възрастен в дивата природа е 2,2 до 2,7 метра. Крайбрежните видове, измерени край Сарасота, Флорида, са средно 2,5 до 2,7 м тежат между 190 и 260 кг.

Големите делфини в Тихия океан може да са 3,7 м  и тежат 454 кг . В Средиземно море бутилконосите делфини могат да нараснат до 3,7 метра или повече.

Форма на тялото

Делфините имат елегантно, опростено, веретенообразно тяло.

Кожа на делфин

Кожата на делфините е еволюирала и играе важна роля в хидродинамиката. При внимателно наблюдение могат да се видят кожни ръбове по повърхността на кожата на делфин, които минават по периферията на тялото на тялото и варират в посока след гръбната перка и други изолирани области. Кожните ръбове могат да играят важна роля в сензорната функция и в намаляването на съпротивлението, докато делфинът плува.

Кожата на делфина е гладка и се усеща като гума. Тя няма косми и потни жлези. Външният кожен слой (епидермис) е около 15 до 20 пъти по-дебел от епидермиса на хората.

Кожата на делфините постоянно се лющи и бели, тъй като новите кожни клетки заместват старите клетки. Най-външният кожен слой може да се сменя на всеки 2 часа. Тази скорост на лющене е 9 пъти по-бърза, отколкото при хората и осигурява гладка повърхност на тялото и вероятно помага за увеличаване на ефективността на плуване чрез намаляване на съпротивлението.

Цветът на кожата на е сив до тъмносив на гърба, избледняващ до бял на долната челюст и корема.

Това оцветяване, вид камуфлаж, известен като противозасенчване , може да помогне за прикриването на делфин от хищници и плячка. Когато се гледа отгоре, тъмната задна повърхност на делфина се слива с тъмните дълбини. Погледнат отдолу, по-светлият корем на делфина се слива с ярката морска повърхност.

Някои бутилконоси делфини имат петна по коремите си или светли ивици по хълбоците. Много популации на индо-тихоокеанските афали са забелязани в корема.
Делфиновата мас ( хиподерма ) се намира под дермата. Мазнините са слой от мазнина, подсилен от фиброзна съединителна тъкан.

Мазнините допринасят за опростената форма на делфините, което спомага за увеличаване на ефективността при плуване. Мазнините съхраняват калории, които осигуряват енергия, когато храната е в недостиг. Те също намалява загубата на топлина, което е важно за терморегулацията.

Гръдни плавници

Предните крайници на делфина са гръдни плавници. Гръдните плавници имат основните скелетни елементи на предните крайници на сухоземни бозайници, но те са скъсени и модифицирани. Елементите на скелета са здраво поддържани от съединителна тъкан.

Гръдните плавници са леко извити назад и заострени на върховете. Дължината на гръдния плавник е средно 30 до 50 см. Делфините използват гръдните си плавници главно за управление.

Кръвообращението в плавниците се регулира, за да поддържа телесната температура.

Артериите в плавниците е заобиколено от вени. Така част от топлината от кръвта, преминаваща през артериите, се прехвърля към венозната кръв, а не към околната среда. Този топлообмен на противоток помага на делфините да запазят телесната топлина.

За да се отдели излишната телесна топлина, кръвообращението се увеличава във вените близо до повърхността на плавниците и намалява във вените, връщащи се към сърцевината на тялото.

Гръбна перка  на делфин

Гръбната перка на делфините често е серповидна (извита назад), въпреки че формата е доста променлива. Намира се в центъра на гърба.

Гръбната перка е изградена от плътна, влакнеста съединителна тъкан, без кости, хрущяли или мускули.

Както при плавниците, артериите в гръбната перка са заобиколени от вени, за да помогнат за запазването или разсейването на телесната топлина.

Гръбната перка също може да помогне за поддържане на баланс, докато делфинът плува, но не е непременно необходима. Всъщност някои китове и морски свине изобщо нямат гръбни перки.

Глава на делфин

Заоблената област на челото на делфина съдържа мазнини и играе важна роля в ехолокацията на делфините.

Бутилконосият делфин има добре дефинирана трибуна (подобна на муцуна издатина). Трибуната обикновено е дълга от 7 до 8 см, белязана от странична гънка.

Зъбите са конусовидни и зацепени и са предназначени за хващане (не дъвчене) на храна. Делфини имат от 18 до 26 зъба от всяка страна на горната и долната челюст, общо 72 до 104 зъба. Диаметърът на зъба е около 1 см. Зъбите на делфините не се сменят, както при акулите които постоянно се заменят през целия им живот.

Очите са отстрани на главата, близо до ъглите на устата. Жлезите във вътрешните ъгли на очните кухини отделят мазна, подобна на желе слуз, която смазва очите, отмива остатъците и вероятно помага за рационализирането на окото на делфина, докато плува. Този филм, подобен на сълза, може също да предпази очите от неефективни организми. Очите на делфините могат да се движат независимо едно от друго. Ушите, разположени точно зад очите, са малки незабележими отвори, без външни щифтове (клапи).

Местообитание на делфин

Делфин

Делфините живеят в широк спектър от водни местообитания, включително както солена, така и сладководна среда. Те са силно приспособими животни, способни да живеят навсякъде от тропическите коралови рифове до ледените арктически води, въпреки че най-разпознаваемите видове – обикновените делфини се срещат в топли, умерени води.

Докато делфините са добре приспособени към живота в открития океан, те могат да виреят в крайбрежни, плитки райони като заливи и устия, които са защитени и имат изобилие от източници на храна. Тук обаче делфините често влизат в контакт с хора, което може да застраши оцеляването им. Те също могат да заседнат , ако водата е твърде плитка.

Въпреки че сме склонни да мислим за делфините като за морски животни, много крайбрежни делфини прекарват много време в сладка вода, а речните делфини живеят изключително в сладка вода, на хиляди километри от океана. В редки случаи делфини са открити в сладководни езера.

Застрашен вид

В зависимост от вида природозащитният статус на делфините варира от най-малко тревожен до критично застрашен. Атлантическият гърбат делфин е класифициран от IUCN като критично застрашен, като само около 1500 индивида са останали в дивата природа.

Делфинът на Хектор , който е ендемичен за Нова Зеландия и е най-малкият морски делфин в света, е класифициран като застрашен. Делфинът от Иравади, който се среща в крайбрежната Югоизточна Азия, и делфинът от сладководната река Ганг също са застрашени, всеки с само няколко хиляди зрели индивида, останали в дивата природа.

Видове делфини

Делфин

Към днешна дата няма абсолютен брой съществуващи видове делфини. Нещо повече, непрекъснато провежданите проучвания върху тези китоподобни все още откриват съществуването на повече видове от време на време, или поради нови открития, или защото научната класификация на даден вид изглежда не съвсем правилна в резултат на прилагането на нови технологии като генетични изследвания.

Няма официална таксономична класификация на делфините. Те са неофициална група, образувана от 39 вида от семейство Delphinidae на океанските делфини плюс петте вида от суперсемейството Platanistoidea на речните делфини.

Наскоро Арагувайският речен делфин беше отделен от делфина на река Амазонка и беше добавен към това семейство, а Байджи видът е на практика почти изчезнал, но все още се разглежда в този списък.

Трябва да знаете, че делфините са бозайници, родственици на китовете, но за разлика от тях имат зъби. Китовете и делфините са китоподобни, тоест животни, които принадлежат към таксономичния разред Китоподобни, група бозайници, напълно адаптирани към водния живот. Този ред от своя страна е разделен на два подразреда: Mysticeti и Odontoceti. Китовете са членове на първия подразред, докато делфините принадлежат към втория, въпреки че тази класификация включва също морски свине, клюнести китове и кашалоти.

Parvorder Mysticeti включва всички усати китове, които са китоподобни, които имат влакнеста структура, полезна за филтриране на храната. Odontoceti има зъби, вместо тези баленови плочи. Любопитното е, че делфините, не използват зъбите си, за да разкъсат плътта на плячката си като акулите, а за да задържат храната си и за други цели, свързани със сетивата и комуникацията им.

Има 39 вида океански делфини, класифицирани в 17 рода, и пет вида речни делфини, класифицирани в 4 род, но тези числа продължават да се променят с нови открития.

За практически цели има около 44 вида делфини, класифицирани в 21 рода, но отново, тези цифри може да се променят с времето. Представата, която много хора имат за делфините, може да е малко по-различна от реалността: не всички от тези животни живеят в морето и не всички изглеждат както сме свикнали да гивиждаме, които повечето хора познават. Има и делфини, които живеят в сладководни реки, въпреки че тяхното разпространение е доста малко и по-малко известно. Тези сладководни китоподобни също се считат за делфини, въпреки че не принадлежат към семейство Delphinidae на океанските делфини.

Род: Делфин

  • Дългоклюн обикновен делфин
  • Delphinus delphis (обикновен делфин с къс клюн)
  • Тропически делфин (Арабски обикновен делфин)

Род: Tursiops

  • Tursiops truncatus (Обикновена афалина)
  • Tursiops aduncus (индо-тихоокеанска афалина)
  • Tursiops australis (Бурунански делфин)

Род: Lissodelphis

  • Lisodelphis borealis (северен китообразен делфин)
  • Lssodelphis peronii (южен китообразен гладък делфин)
  • Род: Sotalia

Река Соталия (Тукукси)

  • Sotalia guianensis (Гвиански делфин)

Род: Sousa

  • Sousa chinensis (индо-тихоокеански гърбав делфин)

Подвид:

  • Sousa chinensis chinensis (китайски бял делфин);
  • Sousa chinensis lead (индо-тихоокеански гърбав делфин);
  • Sousa teuszii (Атлантически гърбав делфин);
  • Sousa lead (Индийски гърбав делфин);

Род: Стенела

  • Stenella frontalis (Атлантически петнист делфин)
  • Stenella clymene (Клименски делфин)
  • Stenella attenuata (пантропически петнист делфин)
  • Stenella longirostris (Въртящ се делфин)
  • Stenella coeruleoalba (Раиран делфин)

Genus: Steno

  • Steno bredanensis (Грубозъб делфин)

Род: Cephalorhynchus

  • Cephalorhynchus eutropia (чилийски делфин)
  • Cephalorhynchus commersonii (делфин на Комерсън)
  • Cephalorhynchus heavisidii (делфин на Хевисайд)
  • Cephalorhynchus hectori (делфин на Хектор)

Род: Grampus

  • Grampus griseus (делфин на Рисо)

Род: Lagenodelphis

  • Lagenodelphis hosei (делфин на Фрейзър)

Род: Lagenorhynchus

  • Lagenorhynchus acutus (Атлантически белоъгълен делфин)
  • Lagenorhynchus obscurus (Здрачен делфин)
  • Lagenorhynchus cruciger (делфин пясъчен часовник)
  • Lagenorhynchus obliquidens (тихоокеански белоъгълен делфин)
  • Lagenorhynchus australis (делфин на Пийл)
  • Lagenorhynchus albirostris (белоклюн делфин)

Род: Peponocephala

  • Peponocephala electra (кит с глава на делфин);

Род: Orcaella

  • Orcaella heinsohni (австралийски пернеп делфин)
  • Orcaella brevirostris (делфин от Иравади)

Род: Орцинус

  • Orcinus orca (Косатка)

Род: Feresa

  • Feresa attenuata (малка косатка)

Род: Pseudorca

  • Pseudorca crassidens (фалшива косатка)

Род: Globicephala

  • Globicephala melas (гринди с дълги перки)
  • Globicephala macrorhynchus (гринди с къси перки)
  • Суперсемейство: Platanistoidea

Род Inia, семейство: Iniidae

  • Inia geoffrensis . (речен делфин на Амазонка).
  • Inia araguaiaensis (Арагувайски речен делфин).

Род Lipotes, семейство: Lipotidae

  • Lipotes vexillifer (Baiji)

Род Pontoporia, семейство: Pontoporiidae

  • Pontoporia blainvillei (делфин от Ла Плата)
  • Род Platanista, семейство: Platanistidae
  • Platanista gangetica (Южноазиатски речен делфин)

Подвид:

  • Platanista gangetica gangetica (делфин на река Ганг)
  • Platanista gangetica minor (делфин на река Инд)

Поведението на делфина

Делфин

Различните видове имат различно поведение. Повечето имат сложно социално поведение и живеят в групи. Някои групи се състоят само няколко животни, докато други от стотици или повече. При някои видове по-малки групи се събират в определени периоди от годината или около богат източник на храна. Групите често работят заедно, за да уловят плячка.

Делфините използват система за производство на звук и ехолокация. Те „разчитат на звуково производство и приемане, за да навигират, комуникират и ловуват в тъмни“ води. Те използват определе звуци, за да комуникират с други членове на своята група. Всеки делфин обикновено има характерен звук, който издава, за да се идентифицира пред останалите членове.

Известно е, че делфините са игриви и любопитни и често се виждат да „яздят“ вълните или да си играят до носа на лодка. Те също така си помагат един на друг, ако делфин е ранен, те са били забелязани да работят заедно и да му помогнат да излезе на повърхността, за да диша.

Засега учените не са сигурни дали делфините скърбят за мъртвите си, но тази сложна емоция вероятно е при тях и много от тях са били забелязани да показват признаци, че това може да е вярно.

Диета на делфин и типична храна

Всички членове на тази група имат месоядни хранителни навици. По-голямата част от тях ловуват риба, калмари и друга водна плячка. Няколко по-големи видове ловуват други морски бозайници, включително тюлени, морски лъвове, китове и по-малки зъбати китове.

Някои видове ядат почти всичко, което могат да хванат, и имат лакоми хранителни навици. Други се специализират в определени видове плячка. Например, някои от тях търсят сьомгата като основна диета.

Много членове на тази група използват своя интелект за достъп до плячка, която иначе не биха могли лесно да хванат. Някои използват мрежи с балончета, при които членовете на групата издухват мехурчета около ято риби, за да ги объркат и да ги скупчат, за да ги хванат лесно. Други карат водна плячка нагоре към брега, за да могат лесно да я хванат и да се движат обратно в по-дълбоките води.

В зависимост от много фактори, включително възраст и температура на водата, делфините могат да изядат между 17 и 35 килограма храна на ден. Делфините имат няколко различни техники, които използват, когато търсят храна, които показват техния удивителен интелект. Делфините обикновено живеят средно до 30 или 40 години.

Делфин и човекът

Делфин

Хората взаимодействат с редица различни видове делфини. В зоопарковете и аквариумите живеят няколко различни вида, като афалината е най-често срещаният вид. Те хранят животните с разнообразие от различни риби, включително херинга, сьомга и др.

Дресьорите учат тези интелигентни животни на редица различни поведения, за да ги стимулират психически. Те също така ги учат на поведение, което помага на обучителите да се грижат за тях, известно като животновъдно поведение. Някои начини включват разрешаване на ветеринарните лекари да вземат кръв, да правят ултразвук, да поставят тръби за хранене и др.

За съжаление хората често причиняват щети на дивите представители на тази група. Замърсяването и унищожаването на местообитанията застрашават дивите видове, а прекомерният риболов изчерпва наличната плячка за тези хищници. Освен това хората в определени региони ловуват някои видове от това семейство, а риболовът, който не е насочен към тях, понякога случайно улавя китоподобни в мрежите си.

Размножаване при делфините

Навиците за размножаване и репродуктивните нива варират в зависимост от вида. Въпреки това, като бозайници, всички видове са живораждащи. Женските развиват малките в матката си и след раждането ги хранят с мляко. Периодът на бременност варира от вид до вид.

Новородените изглеждат малко по-различно от родителите си. Те обикновено имат тъмна кожа с по-светли ивици, които избледняват с времето. Перките им са доста меки, но се втвърдяват много бързо. Те могат да плуват почти веднага, но изискват защита. Всъщност младите делфини обикновено се кърмят през първите две до три години от живота си и могат да останат с майките си до осем години.

Резюме

Много хора по света обичат делфините, защото са интелигентни, социални и харизматични животни. Въпреки това, техните популации са изправени пред значителни заплахи от човешки дейности, включително загуба на местообитания, замърсяване и прекомерен улов.

Настоящето и бъдещето на популациите на делфините зависят от способността ни да се справим с тези заплахи чрез ефективни усилия за опазване. Това изисква непрекъснати изследвания, за да се разбере биологията, поведението и екологията на тези животни, както и разработването на ефективни стратегии за опазване, за да ги защитим и техните местообитания.

Сходни статии

60 невероятни факти за Делфина

Делфините са изключително интелигентни морски бозайници, които се възприемат като харизматични и обичани от хората. Има над 40 вида делфини, групирани в шест семейства....

Кит – описание, видове, характеристики

Китовете, делфините и морските свине са група морски бозайници, известни като китоподобни. Учените смятат, че има около 90 вида китоподобни. Тази отличителна и харизматична...

Ципура

Ципура е средиземноморска риба, достигаща максимум 70 cm дължина и 6 кг тегло. Това е и една от най-често улавяните риби за консумация, които...

Произволни

Произволни