Видове лъвове

Сходни статии

Лъвът е голяма котка, принадлежаща към рода Panthera и семейство Felidae. Лъвът е вторият най-голям вид котки в света след тигъра. Понастоящем диви лъвове се срещат в големи части от субсахарска Африка и Индия.

Преди 2017 г. се смяташе, че основните видове лъвове са африкански и азиатски лъвове. Смята се, че първият е група от седем съществуващи подвида лъвове, обитаващи африканския континент, докато вторият се счита за единичен подвид лъв, живеещ в Азия. Днес обаче се смята за по правилно следното:

  • група Panthera leo, която се състои от азиатски, западноафрикански, централноафрикански и берберски лъвове.
  • група Panthera leo melanochaita, която се състои се от южноафрикански лъвове, включително капски лъв и източен лъв.

Видове лъвове

За разлика от други видове котки, лъвовете са силно социални по природа и живеят в големи групи, наречени лъвски прайд, състоящи се от няколко женски, техните потомства и няколко възрастни мъжки.

Лъвовете са склонни да предпочитат савана и тревни местообитания, но се срещат и в гори и храсти. Лъвовете са опитни хищници, както и мършояди и са предимно активно нощем. Дивите лъвове оцеляват около 10 до 14 години, докато тези в плен живеят до 20 години. По-долу е даден преглед на някои от популациите на лъвове, живеещи в света.

Берберски Лъв (P.I. Leo)

Берберските лъвове (Panthera leo) са известни още като северноафрикански лъв. Този подвид на лъвовете преди това се е срещал в Египет, Тунис, Мароко и Алжир. В момента той е изчезнал в дивата природа поради безразборен лов.

Последният известен див берберски лъв е убит през 1920 г. в Мароко. Днес се смята, че някои лъвове, държани в плен, са потомци на дивите берберски лъвове, особено тези, които живеят в зоопарка в Рабат (Мароко). Берберския лъв е един от най-големите видове лъвове и индивиди с дължина между до почти 3 метра и тегло от над 200 кг.

Западноафрикански Лъв (P.I. Leo)

Критично застрашеният западноафрикански лъв или сенегалският лъв (Panthera leo senegalensis) обитава Западна Африка от Централноафриканската република до Сенегал. Западноафриканският лъв е най-малкият сред африканските лъвове на юг от Сахара. Само около 1800 индивида са останали като малки и фрагментирани популации в Западна Африка.

Югозападен Африкански Лъв (P.I. Melanochaita)

Лъвът Катанга или югозападноафриканският лъв (Panthera leo bleyenberghi) се среща в югозападна Африка в страните Ангола, Заир, западна Замбия и Зимбабве, Намибия и северна Ботсвана. Тези лъвове са едни от най-големите сред всички видове лъвове.

Мъжките достигат дължини между 250 -280см, докато женските имат дължина между 215 и 240см. Мъжките тежат около от 140 до 242 кг, докато женските тежат около 105 до 170 кг. Лъвовете Катанга имат по-светли гриви в сравнение с другите подвидове лъвове.

Масайски Лъв (P.I. Melanochaita)

Източноафриканският лъв или масайският лъв (Panthera leo nubica) се среща в Източна Африка, в страни като Кения, Етиопия, Мозамбик и Танзания. Масайските лъвове имат по-малко извит гръб и по-дълги крака от други подвидове лъвове. В коленните стави на мъжете има умерени кичури коса.

Гривите на масайския лъв изглеждат сресани назад, а по-възрастните мъжки имат по-пълни гриви от по-младите. Мъжките масайски лъвове живеят в планините над 2600 фута и имат по-тежки гриви от тези, живеещи в низините. Мъжките масайски лъвове достигат дължина между 245 и 280 см. Лъвиците са по-малки с дължина от 215 см до 255 см.

Трансваалски Лъв (P.I. Melanochaita)

Лъвът от Югоизточна Африка (Panthera leo krugeri), известен още като лъв Калахари или лъв Трансваал, се среща в южните части на Африка със значителни популации в националния парк Крюгер в Южна Африка и националния парк Хлане в Свазиленд.

Повечето мъжки от този подвид имат черна, добре развита грива. Дължината на мъжките варира между 255 см. фута и 320 см, докато женските достигат дължина между 235 фута и 275 см. Мъжките лъвове Калахари имат тегло около от 150 до 250 кг, докато женските са с тегло от 110 до 182 кг.

Етиопски Лъв (PI. Melanochaita)

Етиопският лъв, абисинският лъв или лъвът от Адис Абеба (Panthera leo roosevelti) е вид лъв, който, въпреки че първоначално се е смятал за източноафрикански лъв, сега е класифициран като отделен подвид след фенотипен и генотипен анализ на лъвове, държани в плен в зоологическата градина на Адис Абеба.

Етиопските лъвове имат по-тъмни гриви и по-малки тела в сравнение с други видове лъвове, но това също може да е резултат от живота в плен.

Азиатски Лъв (P.I. Leo)

Азиатският лъв или индийският лъв (Panthera leo persica), въпреки че някога е бил широко разпространен от Турция в Югозападна Азия до индийския субконтинент, в момента е ограничен до националния парк Гир и резервата за диви животни в индийския щат Гуджарат. Само около 523 от този вид лъвове са останали в тази природна обител.

Азиатският лъв е по-малък от най-големия от африканските лъвове, но е подобен по размер на централноафриканския лъв. Теглото на възрастните мъжки азиатски лъвове варира между 160 и 190 кг, докато това на женските варира от 110 кг до 120 кг. Надлъжна гънка на кожата, минаваща по протежение на корема, е поразителната морфологична характеристика, която помага при идентифицирането на азиатския лъв.

Цветът на козината на азиатския лъв варира от руменокафяв, кафявосив или пясъчен до силно изпъстрен с черно. Лъвовете имат умерен растеж на гривата за разлика от африканския подвид, а ушите им винаги се виждат. Азиатските лъвове също показват по-малко генетични вариации от африканските подвидове. Тези лъвове са класифицирани като застрашени от IUCN.

Застрашени видове лъвове

Всички видове лъвове, споменати по-горе, са застрашени в различна степен. Ловът, особено нерегулираните практики за лов на трофеи, са отговорни за упадъка на африканския подвид лъвове.

По време на трофеен лов (практика, при която се ловуват лъвове и техните части от тялото като главата се предлагат като трофей на ловеца) доминиращият мъжки лъв от прайда често е цел за ловeцa, тъй като той е най-големият и най-ценният трофей.

Смъртта на доминиращия мъжки нарушава структурата на прайда. Мъжките отвън нахлуват в прайда и убиват потомството на бившите лидери. Така лъвчетата се губят и това води до намаляване на популацията на лъвовете.

Освен лов, загубата на местообитания и фрагментирането на местообитанията също застрашават оцеляването на всички видове лъвове по света. За съжаление заплахите продължават да съществуват въпреки прилагането на мащабни усилия за опазване.

Има огромна нужда да се създаде осведоменост за необходимостта от спасяване на лъвовете сред обществеността в страните, обитавани от лъвове, за да се спаси този вид големи котки.

снимки: stock.adobe.com

Библиография

  1. worldatlas.com
  2. Lions, tigers, and bears

Сходни статии

Популярни