Бяла акула

Сходни статии

Бялата акула (или голямата бяла акула) е една от най-известните акули, но сравнително малко се знае за нейната биология. Това е един от най-големите видове акули, с приблизителен максимален размер от около 6 метра, въпреки че има непотвърдени съобщения за бели акули 701 см.

Голям бяла акула

Бялата акула , или „голямата бяла акула“,  е кръстена на външния вид на мъртви екземпляри, лежащи с коремната страна нагоре, на палубата, с открито бяло коремче. Други често срещани имена са „акула човекоядец“ и „бяла смърт“.

Бялата акула не винаги е била известна като такава (Carcharodon carcharias). От 1758 г., когато за първи път е наречен Squalus carcharias, този вид е получил различни научни имена, които оттогава са синонимизирани.

Връзките между бялата акула и другите родове от нейното семейство са противоречиви.  Палеонтологичните изследвания, базирани предимно на фосилни зъби, предполагат, че белите акули и другите родове от семейството Lamnidae (Isurus и Lamna) произхождат от палеоцена или ранния еоцен.

Регистрите на вкаменелости показват, че в късната креда и палеоцен акулите ламниди (акули от семейство Lamnidae) са били много разнообразни. Еволюцията на бялата акула също представя различни теории. Един предполага, че еволюира от мегалодон, а друг предполага, че е еволюирал от миоценска акула мако.

Отличителни характеристики

Муцуната на бялата акула е конична, първата гръбна перка е голяма и триъгълна. Опашната перка е лунна с единичен кил на опашната дръжка.

Отличителни белези на бяла акула

Бяла акула
илюстрация на бяла акула

Тяло е веретенообразно, конична муцуна и сравнително къси, дълги хрилни процепи, които не обграждат главата. Има голяма първа гръбна перка с начало над вътрешните ръбове на гръдната перка, втора гръбна и анална перка. Опашната перка е хомоцеркална (с форма на полумесец), без вторичен кил под продължението на опашния кил. Характеризира се с отличителни зъби.

Оцветяване

Гръбната повърхност е сиво-черна, коремната повърхност е бледа до бяла. Границата между тези тонове е рязка. Малки, неправилни тъмни петна могат да присъстват по хълбоците зад последната хрилна цепка. Повечето екземпляри показват черно овално петно ​​в пазвата на гръдната перка.

Съзъбие

Зъбите са големи, изправени, триъгълни и назъбени. По-тънки са в долната челюст. При млади екземпляри под 1,8 м зъбите имат малки странични зъбчета, а при новородени, долните зъби може действително да нямат маргинално назъбване.

Дермални зъбци – дребни зъбци, плътно опаковани с три издатини и много плоски остриета. Кожата на бялата акула е сравнително гладка в сравнение с много други видове.

Размер, поведени и хранителни навици на бяла акула

бяла акула
илюстрация на бяла акула

Максималният размер, достиган от белите акули, е обект на оспорвани дебати и спекулации. Оценките, базирани на моделиране, предполагат, че максималната обща дължина е около 6 метра, вероятно до 640 см. Мъжките узряват на около 350-410 см, а женските на около 450-500 см. Размерът при раждане е между 109-165 см. Скорошна работа, базирана на ядрено датиране, предполага, че белите акули могат да живеят до 70 години или повече.

Поведение

Въпреки че информацията за движенията на бялата акула е ограничена, програмите за етикетиране и освобождаване в Съединените щати, Южна Африка и Австралия разкриха, че бялата акула е способна да извършва движения в локализирани, регионални и междуконтинентални мащаби. Обикновено по-големите индивиди предприемат дълги пътувания през големите океански басейни.

Бялата акула също е способна на кратки, високоскоростни преследвания и дори на изстрелване от повърхността. Моделите на движение и изобилието в някои райони изглежда са свързани със сезонните промени в температурата на повърхността. Това обаче вероятно има малък ефект върху разпространението на бялата акула.

В повечето райони, където се срещат бели акули, перконогии др., калифорнийските морски лъвове, съставляват основната част от диетата на бялата акула.

Хранителни навици на бялата акула

Бялата акула е макрохищник, известен с това, че е активен през деня. Неговата най-важна плячка са морски бозайници, включително тюлени, морски лъвове, морски слонове, делфини и риби, включително други акули и мобулидни скатове. Спорадично се поглъщат и морски костенурки. Смята се, че морските птици и морските видри са отхвърлени като плячка, тъй като обикновено се установява, че тези животни са претърпели наранявания от срещи с бели акули, но не е известно да са били погълнати.

Ловуване на плячка

бяла акула
бяла акула в заход

Хищното поведение обикновено се разделя на пет етапа: откриване, идентификация, подход, подчинение и потребление. Въпреки това, тези етапи, особено първият и вторият, са слабо разбрани при белите акули. Моделите на откриване и идентифициране на плячка при белите акули са изследвани чрез използването на експериментални цели, примамки и други обекти, в които те се „предлагат“ на акулите.

Резултатите от тези експерименти разкриват, че когато белите акули имат избор между квадратна мишена и вретеновидна мишена с форма на тюлен, те избират формата, която е по-често срещана в естествената им среда. Всъщност изборът, направен в природата, обикновено е дали да се отговори на единичен предмет на потенциална плячка, вместо да се избира между два от тях.

Някои учени смятат, че силуетите на гмуркачите и сърфистите, когато се гледат отдолу, приличат на тези на перконоги и че това погрешно идентифициране от името на акулата е причината за повечето атаки на голямата бяла акула срещу хора. Фактът обаче, че белите акули атакуват неодушевени обекти с различни форми, цветове и размери, нито един от които не прилича на морски бозайник, е в противоречие с общоприетата хипотеза за „сбъркана самоличност“.

Изследователите предполагат, че белите акули често удрят непознати предмети, за да определят потенциала им като храна. В този случай изглежда, че хващането на непознат обект би бил единственият надежден метод на акулата за определяне на вкуса.

Модел на приближаване

Въз основа на подводни наблюдения учените са описали моделите на приближаване. Повечето акули са използвали „подводен подход“, при който са плували точно под повърхността, докато са били приблизително на 1 м. от предвидената плячка и след това са атакувани, като отклоняват главата си нагоре и излизат от водата.

В редки случаи белите акули извършват „обърнат подход“, при който плуват с коремната страна нагоре. Въпреки че по-голямата част от подходите са хоризонтално ориентирани, вертикалните подходи също са често срещани. Белите акули с готовност се включват във вертикално плуване по време на хранене, понякога плувайки перпендикулярно на повърхността в пряко и бързо преследване на плаващи обекти. Има предимства от използването на вертикалния подход за улавяне на плячка, разположена близо до повърхността.

Първо, хищник, атакуващ отдолу, е по-трудно да се види от плячката, докато в същото време акулата има по-добър изглед към своята плячка, разположена отгоре. В допълнение, бягството е може би най-честата практика, използвана от атакувани животни. Имайки предвид тези ситуации, продължителното бягство в посока, противоположна на вертикално приближаващата акула, е практически невъзможно.

Склонността към вертикално плуване се наблюдава при малки бели акули с дължина приблизително 220 см. Учените смятат, че развитието на това поведение предшества физически промени, като разширяване на зъбите, за които се смята, че са адаптирани за хранене на големи морски бозайници.

Размножаване

бяла акула

Белите акули имат живородящо и офагно размножаване, което означава, че ембрионите се излюпват в матката и се хранят чрез поглъщане на неоплодени яйца, докато женската роди жива бяла акула. Докато са в матката, ембрионалните бели акули поглъщат собствените си зъби, вероятно за повторно използване на калций и други минерали. Размерът при раждане варира от 109-165 см обща дължина.

Времето на бременност не е известно, но се смята, че е година или повече, като женските раждат на всеки две или три години. Някои белези от ухапвания, наблюдавани по гърба, хълбоците и особено гръдните перки на зрели женски бели акули, се тълкуват като белези от чифтосване. Както при другите видове акули, мъжката бяла акула вероятно грабва женската по време на копулация. Някои записи предполагат, че раждането се случва в умерени шелфови води през пролетта до края на лятото.

Бяла акула и хората

Въпреки относителната им рядкост, белите акули често се улавят от хората. Това се дължи отчасти на нарастващата парична стойност, поставена върху техните челюсти и зъби. Цели екземпляри, някои с дължина над 5 м, са били подготвени за публично показване, както и за частни колекционери на трофеи.

Месото често се използва за човешка консумация, черният дроб за масло, трупът за рибно брашно и перките за супа от перки на акула. Екземпляри се съобщават всяка година в хрилни мрежи, тройни мрежи, бентове за херинга, както и на повърхностни куки, дънни парагади и въдици.

Опасност за хората от бяла акула

На бялата акула се приписва повече смъртоносни атаки срещу хора, отколкото на всеки друг вид акула. Това се дължи предимно на нейния размер, мощност и поведение при хранене.

Оценките за размера на глобалната популация на този вид не са известни. За щастие заплахата от загуба на местообитания не е значителна за белите акули. Те са адаптивни хищници, способни да променят диетата си според условията и могат просто да се отдалечат от район с малко храна.

Изследванията показват, че популациите на акули, включително тези на бялата акула, ще намалеят, освен ако не бъдат приложени мерки за тяхната защита. Някои правителства, като тези в Южна Африка, Австралия и Съединените щати, вече защитават бялата акула.

Географско разпределение

Въпреки че голямата бяла акула е космополитна, тя се среща предимно в умерените морета. Въпреки това, няколко големи индивида са регистрирани в тропически води. Бялата акула прави периодични набези в студени и е регистрирана край бреговете на Аляска и Канада. Среща се в западния Атлантик от Нюфаундленд до Флорида, северния Мексикански залив, Бахамите и Куба, както и от Бразилия до Аржентина, и в източния Атлантик от Франция до Южна Африка, включително Средиземно море.

В Индийския океан се среща от Червено море до Южна Африка, Сейшелите, Реюнион и Мавриций. В западната част на Тихия океан той варира от Сибир до Нова Зеландия и Маршаловите острови, край Хавайските острови в централната част на Тихия океан и от Аляска до Калифорнийския залив и Панама до Чили в източната част на Тихия океан.

Среда на живот

Белите акули прекарват по-голямата част от времето си в горната част на водния стълб в крайбрежните води. Те обаче варират от повърхността до открития океан и от повърхността до дълбочини над 1300 м. Белите акули обикновено патрулират край малки крайбрежни архипелази, обитавани от тюлени, морски лъвове и моржове, офшорни рифове, брегове и плитчини и скалисти носове, където дълбоководните останки се приближават до бреговата линия. Голямата бяла акула обикновено пътува по целенасочен начин, или близо до дъното, или близо до повърхността, но прекарва сравнително малко време на средна дълбочина.

Виж още: Бича акула и Тигрова акула

снимки: stock.adobe.com
Библиография:

  1. AZ animals
  2. History Museum of Engleand
  3. Monterey Bay Aquarium
  4. Smithsonian Ocean

Сходни статии

Популярни