Бича акула

Сходни статии

Бичата акула е една от най-разпознаваемите сред акулите и често свързвана с нападения над хора. Тези големи яки акули се срещат както в солени, така и в сладки води. Те са регистрирани в реки на стотици мили от морето, но най-често се срещат в морски, естуарни води.

Бича акула (Carcharhinus leucas)

Отличителни белези

  • Гръбната перка е голяма и триъгълна.
  • Първата гръбна перка започва над или малко зад гръдната част.
  • Муцуната е много по-къса от ширината на устата и тъпо заоблена.
  • Очите са малки.

Описание на бича акула

Бичите акули са много здрави и имат тъпа, заоблена муцуна. Липсва им интердорзален ръб. Първата гръбна перка е голяма и широка, триъгълна със заострен връх. Втората гръбна перка е значително по-малка. Гръдните перки също са големи, широки и ъглови. Бичите акули имат малки очи в сравнение с повечето други кархархинидни акули, което предполага, че зрението може да не е толкова важно за този вид, който често се среща в мътни води.

Съзъбие при бича акула

Зъбите на горната челюст на акулата са широки, триъгълни и силно назъбени. Зъбите на долната челюст имат широка основа и са тесни и триъгълни с фини назъбвания. Предните зъби са изправени и почти симетрични, докато задните зъби стават по-коси по форма.

Оцветяване

Бичите акули са бледо до тъмно сиви отгоре, избледнявайки до бледо кремав цвят от долната страна. При по-младите индивиди перките имат тъмни върхове, които избледняват до по-разпръснат тъмен цвят, докато растат.

Размер, възраст и растеж на бича акула

Максималната отчетена дължина на акулата е 400 см, а максималното отчетено тегло е 316,5кг според IGFA 2001. Размерът при раждане е 56-81 см, а размерът при зрялост е 157-226 см за мъжките и 180-230 см за женските. Възрастта на зрялост е между 15-20 години и известната продължителност на живота е около 25 години.

Темповете на растеж са изчислени с помощта на информация от повторно улавяне на бича акула с маркери в езерото Никарагуа. Те изчисляват, че през първите две години темпът на растеж е около 16-18 см годишно. По-късно проучване сочи, че този темп на растеж впоследствие се забавя до 4-5 см на година.

Хранителни навици

Костните риби и малките акули съставляват по-голямата част от диетата на акулите. В западната част на Атлантическия океан те обикновено се хранят с кефал, тарпон, сом, скумрия, скобар и други малки риби. Те също така ловуват скатове и млади акули, включително малки индивиди от собствения си вид в техните крайбрежни местообитания.

Други хранителни навици, които понякога се съобщават за акули, включват морски костенурки, делфини, раци, скариди, морски птици, калмари и кучета. Бичите акули  изглеждат мудни, докато се носят бавно по дъното, но са способни на бързи изблици, които им позволяват да уловят по-малка, пъргава плячка. Записано е, че се движат с над 19 км.ч. на къси разстояния.

бича акула

Размножаване при бича акула

Възрастта на съзряване за женски бичи акули се оценява на 18 години. Бичите акули са живораждащи. Развиващите се малки (от едно до тринадесет на котило), като се хранят вътрешно чрез плацента с жълтъчен сак. Майката ражда след период на бременност от 10-11 месеца, в който момент те стават свободно плуващи и автономни.

В Мексиканския залив чифтосването става през летните месеци, а малките се раждат през април-юни. Чифтосването и раждането се случват целогодишно в най-топлите части на ареала. Женските често носят белези от чифтосване по хълбоците си. Крайбрежните лагуни, речните устия и други естуари с ниска соленост са обичайни местообитания за размножаване.

Възрастните бичи акули имат малко естествени хищници. Младите бичи акули обаче могат да станат жертва на тигрови акули, пясъчни акули и други бичи акули. Съобщава се също, че крокодил в Южна Африка е изял акула.

Бича акула – среда на живот

Акулата бик предпочита да живее в плитки крайбрежни води с дълбочина под 30 м., но се срещат и на по-плитко. Обикновено навлиза в естуари, заливи, пристанища, лагуни и речни устия. Това е един от малкото видове, които лесно се преместват в сладка вода и очевидно могат да прекарат дълги периоди от време в такава среда.

Има доказателства, че въпреки че могат да се размножават в сладки води, те не го правят толкова редовно, колкото в естуарни и морски местообитания. Младите бичи акули навлизат в естуари и лагуни с ниска соленост толкова лесно, колкото и възрастните, и използват тези плитки зони като места за отглеждане. Бичите акули  могат също така да понасят хиперсолена вода до 53 части на хиляда.

Географско разпределение

Бичата акула се среща в тропическите до субтропичните крайбрежни води по целия свят. Те се срещат и в редица речни системи и някои сладководни езера. Съобщава се за тях на 3700 км нагоре по река Амазонка в Перу и над 3000 км (1800 мили) нагоре по река Мисисипи в Илинойс.

Популация в езерото Никарагуа (Централна Америка) някога се е смятало, че няма излаз на море, но впоследствие е установено, че те получават достъп до океана чрез система от реки и естуари. В западната част на Атлантическия океан бичите акули мигрират на север по крайбрежието на САЩ през лятото, плувайки чак на север до Масачузетс и след това се връщат в тропически климат, когато крайбрежните води се охладят.

Бичата акула и човека

Въпреки че бичата акула не е целеви вид в повечето търговски риболовни дейности, тя редовно се лови с дънни парагади. При търговския риболов на акули в югоизточната част на САЩ през 90-те години бичата акула представлява 1-6% от улова на голяма крайбрежна акула.  Месото се използва или за рибно брашно, или се продава на местните пазари за консумация от човека. Перките се използват в Азия за супа от перки на акула, като се ипзползва дори кожата.

Бичата акула  е обект на спортен рибилов в югоизточната част на САЩ и Южна Африка и се лови на въдица и макара от брега, кейове и мостове. Според International Game Fish Association (IGFA) най-голямата бича акула, уловена на въдица и макара, е тежала 347 кг и е уловен край Кернс, Австралия. Бичите акули са обект на наблюдение при развлекателни гмуркания за хранене на акули в Карибите.

Бичите акули се адаптират добре към отглеждането им в плен и са изложени в редица обществени аквариуми, като някои са държани в резервоари повече от 15 години.

Според Международния архив за нападенията на акули (ISAF), бичите акули са отговорни за най-малко 100 непровокирани атаки срещу хора по света, 27 от които са били фатални. Въпреки това е вероятно този вид да е отговорен за много повече. Според мнозина тя е най-опасната акула в света. Големият й размер, склонността към сладка вода, изобилието и близостта до човешките популации, особено в тропиците, я правят по-голяма потенциална заплаха, отколкото бялата акула или тигровата акула.

Тъй като бичата акула се среща в няколко слабо развити региона на света, включително Централна Америка, Мексико, Индия, Източна и Западна Африка, Близкия изток, Югоизточна Азия и Южния Пасифик, ухапванията често остават неотчетени. Бичата акула също не се идентифицира толкова лесно, колкото бялата акула или тигровата акула, и затова може да е отговорна за голяма част от нападенията, които не са приписани на другите видове.

Бичата акула се смята за вероятния виновник за позорната поредица от пет атаки, извършени в Ню Джърси през 1916 г., довели до четири смъртни случая за период от 12 дни. Три от тези атаки да се случили в Matawan Creek, плитка приливна река, само 12 м в ширина, на 2,4 km от водите на залива и над 24 km от открития океан.

Въпреки че бичата акула не е целеви вид, тя рутинно се лови в риболовни райони по света. Тъй като живее в естуарни и крайбрежни райони, близо до човешки популации, тя е уязвима на човешкото въздействие.

снимки: stock.adobe.com
Библиография:

  1. AZ animals
  2. Florida museum
  3. Monterey Bay Aquarium
  4. Smithsonian Ocean
  5. History Museum of Engleand

Сходни статии

Популярни