Африкански саванен слон

Сходни статии

Видът африкански саванен слон се счита за застрашен вид с численост на популацията, оценена на около 400 000-500 000 индивида. Популациите в някои части на техния ареал намаляват, но в други региони, особено в южните страни на Африка, броят на слоновете се увеличава.

Африканският саванен слон, познат още под името африкански буш слон или африкански храстов слон е най-големият сухоземен бозайник, висок средно от 2.4 – 4.3м или повече, когато се измерва в горната част на рамото и тежи между 3620 и 6800 кг, като и двете измервания зависят от възрастта и пола на индивида, тъй като слоновете непрекъснато растат през целия си живот живее.

Африкански саванен слон

африкански саванен слон
африкански саванен слон в разцвета на силите си

(Loxodonta africana)

Африканският саванен слон има най-големите уши от всичките три познати вида в нашето съвремие, като големината на ушите обикновено е оформена според мястото където живеят. Ушите се използват за комуникация, поведение и слух, както и за регулиране на телесната температура. Както мъжките, така и женските африкански слонове обикновено имат бивни, въпреки че са срещат слонове без бивни.

Бивните са горни резци, които растат през целия живот на слона, а бивните на мъжките са по-големи и по-тежки от тези на женските. Върхът на хобота на всеки африкански саванен слон има две издатини, подобни на пръсти, които му позволяват да улавя много малки предмети, подобно на човешки палец и показалец. Кожата на слона е дълбоко набръчкана с рядко окосмение по цялото тяло.

Размножавате при африкански саванен слон

размножаване на африкански саванен слон
семейство слонове в африканска савана

Като бозайници с едро тяло, слоновете не остават репродуктивно зрели много години. И докато мъжките и женските може да са способни да се възпроизвеждат на възраст от 8 до 12 години, женските са склонни да предпочитат по-възрастни мъжки на възраст от 30 до 35 години.

Размножаването може да се осъществи през цялата година, но повечето чифтосвания се случват между декември и март. Произхождайки от това, че при мъжките слонове има скок в нивата на тестостерон, той може да се повиши до шест пъти повече от  нормалното по време на чифтосване.

Това състояние е известно като musth (маст/мъст) и може да продължи от два до три месеца. През това време мъжките слонове стават изключително агресивни и могат да бъдат опасни за хора и други животни, които се изпречат на пътя им. Да бъдеш в това обаче има и своите предимства, тъй като е особено вероятно женските да се чифтосват с мъжки, които са на 35 години и в това състояние.

След чифтосване женския слон забременява и ще остане така близо две години. С 22 месеца бременност, това е най-дългата бременност, позната в животинския свят.

Обитания

африкански саванен слон

Африканския слон обитава основно пасищата и храсталаците на Африка. Техните местообитания, обхващащи стотици квадратни километра. Докато се движат, те се катерят по дървета, за да стигнат до техните клони и корени, помагайки за поддържането на пасищата, и използват бивните и хоботите си, за да копаят вода, създавайки басейни, от които много други животни се нуждаят, за да оцелеят. Тези слонове са важни разпрпстранители на семена чрез консумацията на плодове.

Семейни групи и кланове

В дивата природа семейната единица на африканския слон включва средно пет до осем възрастни женски и тяхното потомство, въпреки че има големи вариации в размера на семейството. Повечето женски остават в семейната група, в която са родени, като се разделят на по-малки подгрупи, когато семейството стане твърде голямо. Семейните групи съставят кланове, които варират по размер, тъй като семейните групи идват и си отиват, често в зависимост от наличието на храна и вода. Женските раждат на всеки 3-5 години след около 660 дни бременност.

Във фолклора слоновете са известни с това, че не забравят. За африканския савански слон паметта е инструмент за оцеляване. Дългосрочната памет обикновено се свързва с по-възрастните женски, наречени матриархи, без които стадото може да умре от глад или обезводняване.

По време на сушата през 1993 г. в Танзания, матриархи на група слонове, които помнели подобна суша преди 35 години, извели стадата си извън границите на националния парк Тарангире в търсене на храна и вода. Групи с матриархи, които не са били достатъчно възрастни, за да си спомнят предишната суша, са претърпели 63 процента смъртност на малките си през тази година. За съжаление, тези големи женски са най-привлекателните мишени за бракониери на слонова кост. Животните обикновено имат най-големите бивни и са по-лесни за откриване от мъжките.

Начин на живот на африкански саванен слон

африкански саванен слон

Хабитат и диетата на африканските саванни слонове могат да виреят в редица местообитания, от гористи савани и открити пасища до пустини. Всъщност, едно от малкото места в Субсахарска Африка, където няма да намерите този вид, са гъстите тропически гори в центъра на континента, където живеят африканските горски слонове.

Като тревопасни животни, слоновете се хранят с много трева, листа, кора и плодове. Всяко животно се нуждае от около 160 кг зеленина на ден. Интересното е, че има връзка между това, което слоновете ядат и къде живеят. Като оголват дърветата от листата и дори чупят клони или събарят стволове на дървета, африканския саванен слон помагат да се предпазят отворените местообитания от запълване с гъста растителност. Поради тази причина учените смятат слоновете за инженери на екосистемата.

По време на сухия сезон слоновете също могат да копаят в почвата, за да разкрият подземни води. Това не само утолява жаждата на животното, но и прави водата достъпна за други същества. Проливни дъждове, особено на мястото на бивши термитници, също създава мрежа от тунели в саваната, където водата се събира и в крайна сметка образува водни дупки.

Защитени животни

африкански саванен слон

Загубата на местообитания и бракониерството са най-големите проблеми за оцеляването на слоновете. Тъй като човешкият отпечатък се разраства в Африка, местообитанията на слоновете са превърнати в земеделски земи, обезлесени от промишлена сеч, минно дело и от развиване на нови пътища и селища.

Бракониерите убиват слоновете заради тяхната слонова кост и месо, а фермерите понякога ги убиват, за да защитят реколтата си, която слоновете често нападат. IUCN отчита популациите на вида африкански саванен слон като застрашен.

Сходни статии

Популярни