Африкански горски слон

Сходни статии

Макар и подобен на външен вид, последните генетични изследвания доказаха, че видът африкански горският слон е генетично различен от африканския саванен слон и представлява отделен вид. Въпреки че се популацията се оценява на около 40 000 – 50 000, точният брой не е известен. Опитите за систематично преброяване на гъсто залесените региони на Африка е изключително труден. Освен това в много страни неблагоприятните политически условия възпрепятстват или възпрепятстват работата по преброяването.

Африканския горският слон е критично застрашен и особено податлив на изчезване поради нарастващото обезлесяване за дърводобив, селско стопанство и развитие, намаляване на местообитанията и правене на стадата слонове по-достъпни за бракониери чрез изграждане на пътища.

Африкански горски слон

(Loxodonta africana cyclotis)

Африканският горски слон е третото по големина сухоземно животно и най-малкия от видовете слонове, с височина 1.8 до 3м  или повече и тегло до 4500 кг, като и двете измервания зависят от възрастта и пола на индивида, тъй като слоновете растат през целия си живот. Ушите на африканския горски слон са по-малки и по-кръгли по форма от ушите на африканския саванен слон. Ушите се използват за комуникация  и за регулиране на телесната температура.

Физическо описание

Африкански горски слон
горски слон на о. Суматра

Африканските горски слонове са по-малки от техните близки роднини. Височината на раменете на мъжете е по-голяма от височината на раменете на жените и височината нараства с възрастта. Средната височина на раменете е между 144 и 155 cm (диапазон 69 до 216 cm). Дължината на задния отпечатък е полезна при определяне на възрастта, средната дължина на задния отпечатък е 24,7, а медианата е 25,8 cm (диапазон от 12,5 до 35,3 cm). Ширината на изпражненията също е полезен фактор при определяне на размера на тялото и следователно възрастта. Средната им ширина е 10 см (от 4 до 16 см).

Измерванията на диви животни показват, че африканските горски слонове спират да растат на около 10 до 12-годишна възраст, по-млади от техните роднини от савана. Освен това темповете на растеж са по-ниски от тези на африканския саванен слон. Африканските горски слонове имат също по-прави и тънки бивни, които висят по-вертикално, за да помогнат при преминаването през гъсти гори.

Те имат заоблени уши, за разлика от саванния слон, който има надвиснали клапи по горния ръб на ухото. Съществуват и разлики в морфологията на черепа между двата вида: африканските горски слонове имат по-малко образувани въздушни кухини в тъканите на главата, отколкото при афр. саванен слон. Африканските горски слонове имат 4 пръста на предните крака и 3 на задните крака, докато африканския саванен слоне имат 5 пръста на предните си крака и 4 на задните крака, въпреки че се срещат и хибриди.

Както мъжките, така и женските африкански слонове обикновено имат бивни, които са с по-малък диаметър от тези на афр. саванен слон и обикновено са по-малко извити и сочат към земята. Върхът на хобота на африканския горски слон има две издатини, подобни на пръсти, които му позволяват да улавя много малки предмети, подобно на човешки палец и показалец.

Поведение на Африкански горски слон

Gabon Loango national park
Горски слонове в национален парк Лоанго, габон

Африканския горски слон пътува на по-малки групи от другите видове слонове. Типичният размер на групата се състои от 2 до 8 индивида. Средната семейна единица е от 3 до 5 индивида, обикновено съставена от роднини от женски индивиди. Повечето семейни групи са майка и няколко от нейните потомци или няколко женски и тяхното потомство. Ж

За разлика от африканските савански слонове (Loxodonta africana), африканските горски слонове (Loxodonta cyclotis) обикновено не взаимодействат с други семейни групи. Мъжките африкански горски слонове са склонни да бъдат самотни и да общуват с други слонове само по време на брачния сезон. Мъжките имат йерархия на доминиране въз основа на размера.

Хранителни навици

Африканските горски слонове са тревопасни, диетата им се състои главно от плодове, листа, кора и клонки от тропически гори. Те консумират голямо разнообразие от  най-различни плодове. Диетата варират в зависимост от наличните дървета. Африканските горски слонове допълват тревопасната си диета с минерали, които получават, като ядат почва.

Предимно като търсач на плодове, основното местообитание на горския слон са горите на Западна и Централна Африка. Въз основа на ограничени съществуващи данни има индикации, че някои от социалното поведение на горския слон изглежда подобно на това на африканския саванен слон, въпреки че семейната единица на горския слон, състояща се от женски и потомство, изглежда по-малка и по-малко сплотена.

Виж още: Азиатски слон

снимки: stock.adobe.com
Библиография:

  1. International Elephant Association
  2. Nature Journal

Сходни статии

Популярни