Азиатски слон (Elephas maximus)

Сходни статии

Видът азиатски слон е застрашен и считан за главен азиатски вид (Elephas maximus) с четири съществуващи подвида:

  • E.m. hirsute (малайски слон),
  • E.m. indicus (индийски слон),
  • E.m.maximus (слон от Шри Ланка) и
  • E.m. sumatranus (Суматрански слон).

Предимно поради натиска от загуба на местообитания, човешко посегателство и конфликт между човек и слон, сегашният брой на популацията варира от 30 000 до 50 000 по целия свят.

Загубата на местообитание е основната причина за намаляването на E. maximus. Около 20 процента от човешката популация в света живее в или близо до сегашния ареал на азиатския слон. Тъй като броят на хората се увеличава с около 3 процента годишно в повечето страни, това може да означава удвояване на човешкото население на всеки 23 години.

Азиатски слон

(Elephas maximus)

Азиатският слон е вторият по големина сухоземен бозайник, висок 2 и 4 метра или повече, когато се измерва в горната част на главата и тежи между 2700 и 6300 кг., като и двете измервания зависят от възрастта и пола на индивида, тъй като слоновете непрекъснато растат през целия си живот. Азиатският слон има най-малките уши от всички видове слонове и са с правоъгълна форма. Ушите се използват за комуникация, поведение и слух, както и за регулиране на телесната температура.

Въпреки че обикновено само мъжкият азиатски слон носи големи бивни, женският азиатски слон има бивни, наречени „туши“, но те рядко излизат извън горната устна. В някои региони често се наблюдават мъжки азиатски слонове без бивни. За разлика от африканския слон, върхът на хобота на азиатския слон има само една издатина, подобна на пръст, въпреки че пак могат да вдигат малки предмети. Кожата на слона е леко набръчкана с рядко окосмение по цялото тяло.

Хабитат и навици

азиатски слон

Азиатските слонове живеят в различни местообитания в тропическия регион, включително пасища, тропически вечнозелени гори, влажни широколистни гори и храсталаци. Те обикновено живеят на височини от морското равнище до 3000 метра, но слоновете, които живеят близо до Хималаите, понякога се издигат по-високо от този диапазон при горещо време.

Въз основа на ограничени съществуващи данни има индикации, че някои от социалното поведение на азиатския слон изглежда подобно на това на африканския саванен слон, въпреки че семейната единица на азиатския слон, състояща се от женска и нейното потомство, изглежда по-малка и по-малко сплотена като семействата ще образуват по-големи групи, вариращи по размер в зависимост от наличието на храна и вода. Женските раждат на всеки 3-5 години след около 660 дни бременност.

Горският дом на слоновете е намален до малка част от предишния си ареал. Обширните гори на Индия, където слоновете са се разхождали широко, сега покриват по-малко от 20 процента от страната и едва половината от тях е подходящо местообитание за слонове. Популацията на слонове в Централна Индия е сериозно фрагментирана. Тайланд е изчистил почти цялата си равнинна гора, създавайки огромна празнота от местообитания на диви животни в сърцето на страната.

На индонезийския остров Суматра се изсичат огромни горски площи, за да се настанят милиони хора, презаселени от пренаселените острови Ява, Бали и Мадура. Горите на Индокитай бяха сериозно повредени по време на 30 години постоянни войни. Във Виетнам са били изчистени повече горски площи след края на войната във Виетнам, отколкото по време на нея. В Шри Ланка огромният проект за долината на река Махавели за заселване, посеви и напояване пресича широка ивица през сърцето на страната на слоновете.

Мианмар (официално Бирма), Камбоджа и Лаос все още имат значителна горска покривка, но всички са засегнати от сеч. Разпокъсването на горските местообитания на слоновете е особено пагубно. Изчислено е, че може да има само 10 популации от азиатски слонове с повече от 1000 животни в 13-те страни, където те се срещат в момента.

В исторически план азиатския слон (Elephas maximus) има географски обхват от 9 милиона квадратни километра в голяма част от Азия. Този обхват се простира на запад до днешния Ирак, на север до река Яндзъ в Китай и през Индийския субконтинент и Югоизточна Азия, включително островите Шри Ланка и Суматра (Индонезия). Настоящият географски обхват е 500 000 квадратни километра, което е само около 5% от историческия обхват. Този диапазон се състои от малки прекъснати области в Индийския субконтинент и Югоизточна Азия.

Физически характеристики на азиатски слон

азиатски слон

Elephas maximus е един от най-големите сухоземни животни от мегафауната. Азиатските слонове имат сива кожа, която е покрита с косми. При възрастните това окосмение е рядко, докато малките имат по-дебело кафяво окосмение. Дължината на тялото варира от 550 до 640 cm.

Хоботът е отличителна черта на семейството на слоновете (Elephantidae). При слоновете има голяма степен на полов диморфизъм. Мъжките са много по-големи от женските. Мъжките са с височина от 240 до 300 cm, а женските са с височина от 195 до 240 cm. Мъжките имат бивни, които са продължение на вторите горни резци, докато женските нямат бивни.

Има няколко разлики между азиатските слонове (род Elephas) и африканските слонове (род Loxodonta). Само мъжките азиатски слонове имат бивни, докато при мъжките и женските африкански слонове почти винаги се наблюдават бивни. Докато раменете са най-високи при африканския слон, азиатския слон има наклонен гръб. В резултат на това главата е най-високата част от тялото при африканския  слона. Африканския слон имат само три копита, докато азиатските слонове имат четири копита на задния крак. Африканския има големи плоски уши, а азиатския има малки уши, които имат две пръстовидни издатини. Азиатските слонове имат една пръстовидна издатина на върха на хобота, за разлика от африканските слонове, които имат две.

Подвидове азиатски слон

азиатски слон

Има признати три подвида:

  • Elephas maximus в Шри Ланка,
  • Elephas maximus indicus) в Борнео и
  • Elephas maximus maximus в Суматра (Индонезия).

Възпроизвеждане

Азиатските слонове разполагат с много женски в своя клан. Има конкуренция между мъжките и селекция на жени, така че не всички полово зрели мъжки ще могат да се размножават. Цикълът на еструса (полов цикъл) засяга женските и по-точно, кога могат да се размножават.

Цикълът е с продължителност от 14 до 16 седмици, а женските са в еструс от 3 до 7 дни. Женската в еструс е плодородна и възприемчива за чифтосване с мъжки в мъст (виж по-долу). Женските използват слухови, визуални и химически сигнали, за да покажат на мъжките, че са в еструс. От женската се изисква да си сътрудничи, за да се случи размножаване, така че те ще позволят само на най-силните и здрави мъжки да се чифтосват с тях.

При мъжките азиатски слонове чифтосването се ръководи от състояние, наречено мъст. Мъжките стават агресивни към други мъже и има повишено сексуално поведение. Азиатските слонове имат темпорална кожна жлеза в слепоочията си, която е периодично активна. По време на мъст темпоралната жлеза и тестисите стават изключително уголемени. Има силно миришещ секрет от темпоралната жлеза, който мъжкият размазва с хобота си по лицето и тялото си.

Нивата на тестостерон, както и на други хормони, са повишени. Има повишена химическа сигнализация и обонятелна маркировка. Слоновете в musth искат да се чифтосват с женски, които са в еструс, което означава, че са плодовити. Мъжките имат повишено ниво на агресия и се бият физически помежду си, за да се конкурират за партньори. Те използват бивните си в битка и могат да бъдат ранени или убити по време на тези битки. Мъжките в мъст обикновено печелят битки над мъжки, които не са в мъст, така че състоянието е важно за репродуктивния успех на мъжките.

Мъжките трябва да са в добро състояние и да приемат по-голямо количество храна, за да могат да се подложат на мъст. Женските могат да открият сигнали, за да определят дали мъжкият е в мъст. Женските предпочитат партньори в мъст, защото това показва, че те са най-доминиращите и най-силните партньори. По-младите мъжки, които току-що са достигнали полова зрялост, обикновено все още не могат да се размножават, защото мъстта им е твърде слаба и не могат да победят по-възрастните мъжки. С напредване на възрастта на мъжкия, мъстът придобива интензивност и мъжкият ще може да се размножава, като започне около 20-годишна възраст. Мъстът е годишен и асинхронен, появява се в различни периоди от годината за различните мъжки.

Продължителност на живот

азиатски слон

Азиатския слон с най-дълга известна продължителност на живота е мъжки слон в зоопарк, който е живял до 86 години. Най-дългата известна продължителност на живота в дивата природа не е известна поради трудността да се оцени възрастта на възрастните слонове.

Очакваната продължителност на живота е около 60 до 70 години както в дивата природа, така и в плен. Износването на зъбите ограничава продължителността на живота на азиатските слонове. Растителната храна, която ядат, причинява имено това износване на зъбите. Elephas maximus има множество комплекти кътници, които избутват и заместват зъбите, когато се износят.

Има определен брой кътници, така че когато всички зъби бъдат изтласкани и износени, слонът не може да яде храна и ще умре. Смъртността при слонове между 5 и 40 години е около 3% годишно. Смъртността при мъжете е по-висока от тази при жените. Това е така, защото мъжките могат да бъдат убити, докато се бият и се състезават с други мъжки. Освен това мъжете може да не са толкова здрави, колкото жените, поради по-високите метаболитни разходи, свързани с мъстта.

Комуникация и възприятие при азиатски слон

Всеки един азиатски слон, както и другите видове комуникират със звук, визуални сигнали, химически сигнали и докосване. Слонът може да възпроизвежда много видове звуци, които могат да се чуят както на дълги, така и на къси разстояния. Те са в състояние да докарат вокал в инфразвуковия диапазон, който има по-ниска честота от тази, която хората могат да чуят.

Химикалите, които се секретират от темпоралната жлеза, в урината и изпражненията и се издишват, може да се използва за комуникация от слоновете. Химическите сигнали показват дали индивидът е в мъст или еструс, така че тези сигнали са важни за намиране на партньори както за женски, така и за мъжки.

Природозащитен статус

Elephas maximus е включен като застрашен в Червения списък на IUCN. Подвидът Elephas maximus sumatranus е критично застрашен. Азиатските слонове са включени като застрашени във Федералния списък на САЩ. Elephas Maximus е включен в Приложение I в CITES, с най-застрашения вид. Населението на E. maximus се оценява на 38 500 до 52 500, като 16 000 са в плен.

Най-големите заплахи за E.maximus включват загуба и фрагментация на местообитания, конфликти между хора и слонове и бракониерство. Азиатските слонове са засегнати от загубата на естественото им местообитание поради нарастващата човешка популация. Бракониерството на мъжки слонове заради бивните им е друг основен проблем, засягащ E.maximus. Тъй като само мъжките имат бивни, бракониерството води до изключително изкривено съотношение между половете, което създава проблем с кръвосмешението, тъй като няма достатъчно мъжки за разплод.

Слоновете от вида азиатски слон също се ловуват за кожа и месо. Лошото управление на слоновете в плен също е основен проблем. Азиатските слонове понякога са оковани и държани отделно. Това е проблем, защото слоновете са много социални. Друг проблем е, че слоновете рядко се размножават в плен. Тъй като има толкова много слонове в плен, това затруднява увеличаването на размера на популацията. За да се помогне на вида да се възстанови, бракониерството за слонова кост е забранено и са взети мерки за опазване на местообитанието на азиатските слонове. В момента популацията все още намалява.

снимки: stock.adobe.com

Сходни статии

Популярни